hirdetés
hirdetés
2020. április. 04., szombat - Izidor.
hirdetés

Honnan jön a hamis gyógyszer?

Több mint 300 esetben keresték meg a gyártók és fogyasztók a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézetet (Gyemszi Ogyi) illegális, illetve hamisított készítmények gyanújával – közölte a Magyar Nemzet.

hirdetés

Tavaly több száz hamis gyógyszer, valamint illegális készítmény érkezett hazánkba. Ezek a termékek főként Ázsiából, illetve Szerbiából, Bulgáriából, Ukrajnából kerültek az országba. Utóbbiak elsősorban úgynevezett anabolikus vagy felépítő szteroidok – például Testosteron Depo injekció –, potencianövelők és hormonkészítmények. Ezenkívül jellemző a fogyasztószerek – szibutramin – hamisítása is – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az intézet.

A lap szerint ezekre a termékekre a legnagyobb a kereslet.

A hazai legális gyógyszer-kereskedelem szigorúan szabályozott. Az OGYI ellenőrzi a gyógyszer minőségét, hatásosságát és biztonságos alkalmazhatóságát, továbbá a gyártóhelyek megfelelőségét és a gyógyszer-nagykereskedők tevékenységét. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) magát a kiskereskedelmi gyógyszerforgalmazást felügyeli. A Gyemszi Ogyi egyidejűleg piacfelügyeleti hatósági szerepet tölt be a harmadik országokból az Európai Unió területére behozott, valamint kivitt termékek ellenőrzésekor.

Az illegális kereskedelem ellenőrzésében a társhatóságok, így például a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a rendőrség és az ÁNTSZ is részt vesz.

(forrás: MNO)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés