hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Hőhullámok idején megváltozhat egyes gyógyszerek hatása

Egy új tanulmány szerint a hőségben szívrohamot kapó emberek nagy része szed béta-blokkolót vagy trombocitaaggregáció-gátló készítményeket, hívja fel a figyelmet az Index.

hirdetés

Azoknál, akik ezt a két gyógyszert szedik, nagyobb eséllyel fordult elő infarktus. A hőhullámok alatt tehát óvintézkedéseket kell tenni – mondta Kai Chen, a Yale School of Public Health Epidemiology Tanszékének adjunktusa és a tanulmány egyik szerzője. Ilyen megelőző lépés lehet a hűtött helyeken tartózkodás.

Az epidemiológusok azon dolgoznak, hogy azonosítsák, kik a legérzékenyebbek és legsebezhetőbbek a környezeti hatásokra, szélsőségekre. Az új tanulmány arra a kutatásra épült, amiben 2494, nem halállal végződő szívrohamos esetet vizsgáltak meg Augsburgban egy 13 éves periódus alatt (2001 és 2014 között), csak a meleg, nyári időszakban.

Chen és kollégái analizálták a betegek szívroham előtti gyógyszerhasználatát: összehasonlították a szívroham napjának hőterhelését a hét ugyanazon napjaival ugyanabban a hónapban. Kiderült, hogy a béta-blokkolókat vagy a trombocitaaggregációt gátló gyógyszereket használók nagyobb valószínűséggel kaptak szívrohamot a legmelegebb napokon, mint a többi, kevésbé meleg napon. A trombocitaaggregáció-gátló gyógyszerek szedése 63 százalékkal, a béta-blokkolók pedig 65 százalékkal növelték a kockázatot. Azoknál, akik mindkét gyógyszert szedték, 75 százalékkal volt nagyobb a kockázat. A gyógyszer nélkül élőknél nem nőtt meg a szívroham esélye a forró napokon sem.

Azt feltételezzük, hogy bizonyos gyógyszerek megnehezíthetik a testhőmérséklet szabályozását – idézi az Index Chent.

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés