hirdetés
hirdetés

Hogyan is állunk a köhögéscsillapítással?

Mind az akut, mind a krónikus köhögés csillapítására kevés hatóanyag áll rendelkezésre. Ráadásul, a hatásosságukat alátámasztó evidenciák meglehetősen gyengék. Az új hatásmechanizmusú szerek kifejlesztése napirenden van.

hirdetés

Bár az akut köhögés csillapítására számos hatóanyag készítményei állnak rendelkezésre, a használatuk hatásosságát alátámasztó evidenciák meglehetősen gyenge lábakon állnak. A krónikus köhögést illetően a helyzet ennél is rosszabb; ilyen indikációban nincsenek engedélyezett gyógyszereink – summázta a jelenlegi helyzetet az Expopharm-on a Frankfurti Egyetem professzora, dr. Manfred Schubert-Zsilavecz.

Sem akut, sem krónikus köhögésre nincs hatásos és biztonságos megoldás

Az akut köhögés csillapítására gyakran opioid típusú szerekre esik a választás. A csoport legjelentősebb képviselői a kodein és a dihidro-kodein. Ezeknél a hatóanyagoknál számolni kell a mellékhatásként kiváltott légzésdepresszióval, függőségi potenciállal, illetve a mukociliáris clearance gátlásával, amely tényezők egyaránt a hosszabb távú alkalmazás ellen szólnak.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A krónikus köhögés csillapításában a szintetikus hatóanyagok alig mutatnak jobb hatást, mint a placebo vagy a fokozott folyadékbevitel. Egy 34 vizsgálatot felölelő Cochrane-review alapján a krónikus bronchitises és krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegeknél a hatóanyagok szedésével mindössze az akut exacerbatiok számának minimális csökkenése érhető el. Mindez az életminőség mindössze kis mértékű javulásával köthető össze.

A növényi eredetű köhögéscsillapítókat illetően bizonytalanság uralkodik, ismerteti a jelenlegi helyzetet Schubert-Zsilavecz professzor. Kevés evidencia áll rendelkezésre, vagy egyáltalán nem áll rendelkezésre evidencia, ami nem jelenti ugyan azt, hogy ezek a növényi eredetű készítmények nem hatásosak, de nem is ad racionális alapot az ajánlásukra. Mindez vonatkozik például az eukaliptuszolaj készítményeire épp úgy, mint a borostyánból nyert kivonatokra.

Régi hatóanyagok új indikációban?

A köhögéscsillapítók terén uralkodó „áldatlan” állapotok felszámolására az elmúlt években is voltak törekvések. Számos, egyéb indikációban törzskönyvezett hatóanyag esetleges köhögéscsillapító hatását vizsgálták, köztük például a gabapentinét, a pregabalinét, illetve az amitriptilinét. Valamennyi esetben gyakori mellékhatásoktól tartva mondtak le az alkalmazásról, illetve alkalmazzák azt „off-label”.

Reményteli új hatóanyagok

Schubert-Zsilavesz professzor egyúttal beszámolt arról is, hogy az elmúlt években olyan ismeretek születtek a köhögés mechanizmusát illetően, amik új hatóanyagcsoportok fejlesztését teszik lehetővé. Ilyenek a P2X2/3 antagonisták, amik a tüdő szöveteiben a kórosan megemelkedett ATP-szint miatt lecsökkent köhögési ingerküszöböt megemelik.

Ezeknek a perifériásan ható gyógyszereknek az első képviselője lehet a cefapixant, ami jelenleg már a klinikai kipróbálás engedélyezéshez közeli fázisában van. A fázis-II. vizsgálatok alapján a cefapixant hatásosan csökkenti a köhögéses rohamok számát krónikus köhögés esetén, ugyanakkor a szedése mellékhatásokkal, elsősorban ízlelési zavarok fellépésével járhat együtt. Ez utóbbi miatt a cefapixant dózisát csökkenteni kell, ami remélhetőleg nem jár majd jelentős hatáscsökkenéssel.

 

Forrás:

Pharmazeutische Zeitung

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés