hirdetés
hirdetés

Hepatitis C: eltűnhet a várólista

A nemrég lezárult gyógyszerbeszerzési eljárással eltűnhet a hepatitis C-vírussal fertőzött májbetegek várólistája, mert minden beteg számára biztosítva lesz a gyógyszer – írja a Világgazdaság.

hirdetés

Tavaly év végén még több mint ezer beteg várt gyógyszeres kezelésre, most pedig 363 beteg van várólistán – mondta a Világgazdaságnak Makara Mihály hepatológus. 

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő több közbeszerzési eljárásban ötezer beteg kezeléséhez szükséges gyógyszerre írt ki pályázatot. Mivel az érintett gyógyszerek fogyóban voltak, ezért több tender esetében gyorsított volt az eljárás. A krónikus májgyulladásban szenvedő betegek gyógyszereinek közbeszerzésén a nyertes ajánlattevő jócskán a tenderben kiírt – legfeljebb 3 millió forintos – összeg alá ígért, és 1,2 millió forintból vállalta egy hepatitis C-s beteg gyógyítását. A tenderben szereplő készítményekkel a hepatitis C-vírussal fertőzött betegek 97 százalékban vírusmentessé válnak, meggyógyulnak, ráadásul mellékhatásaik sincsenek a gyógyszereknek. A teljes gyógyulás három hónapos kúra alatt érhető el.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés