hirdetés
hirdetés
2021. április. 23., péntek - Béla.
hirdetés

Hatásos lehet az omega-3 a figyelemzavar egyes eseteiben

Angol és kínai kutatók eredményei szerint a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) egyes eseteiben javulás érhető el omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítmények alkalmazásával.

hirdetés

A King's College (London) és a China Medical University (Taichung, Tajvan) közös kutatócsoportja a Translational Psychiatry folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítményekkel javulást sikerült elérni ADHD-ban szenvedő gyermekek koncentrálóképességében.

Az angol-kínai kutatócsoport egy randomizált, kontrollos vizsgálatban 92 figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) szenvedő gyermeken vizsgálta nagy dózisú omega-3 zsírsavat tartalmazó halolaj-készítmény hatását, és az eredmények szerint jelentős javulást értek el azoknál a kiskorúaknál, akiknek a vérében mért omega-3 zsírsavszint alacsony volt. A kutatók a vizsgálatot azért végezték el, mert korábbi eredményeik szerint omega-3 hiány esetében megemelkedik a súlyosabb ADHD kialakulásának kockázata. Ugyanakkor a kutatók figyelmeztetnek, ezek az eredmények csak azokra a gyerekekre vonatkoznak, akiknek a vérében kifejezetten alacsony az omeg-3 zsírsavak szintje, mivel a normál szintet mutató gyerekeknél a halolaj adagolása pont ellentétes hatást ért el.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Az is igaz viszont, hogy az ADHD standard kezelésének számító metilfenidáthoz képest az alacsony omega-3 szintű gyermekeknél a halolaj alkalmazása sokkal hatásosabbnak bizonyult a koncentrálóképesség és a figyelem fenntartásának tekintetében. A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar az iskoláskorú gyermekek 3-7 százalékát érinti Magyarországon. Nyolcvan százalékban genetikailag meghatározott, erősen öröklődő idegfejlődési zavarról van szó, amely kinőhető, ám az esetek 50-60 százalékában a tünetek egy része vagy egésze felnőttkorban is megmarad. Az alacsonyabb omega-3 zsírsavszint jóval gyakrabban fordul elő azokban az országokban, ahol az egy főre eső halfogyasztás relatíve alacsony, mint például hazánkban is.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés