hirdetés
hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

Három nap alatt gyógyíthatja a Covidot a molnupiravir

A molnupiravir az egyik legígéretesebb antivirális szer jelenleg koronavírus-fertőzés ellen, annak ellenére, hogy az első kutatási adatok nem voltak túl biztatók a hatásosságot illetően, írja a 24.

hirdetés

Egy friss kutatás jó híreket hozott: az eredmények azt mutatják, hogy a molnupiravir segít a vírusterhelés csökkentésében, és akár már három napnyi kezelés után PCR-negatív leletet eredményezhet.

Az Európai Klinikai Mikrobiológiai és Fertőző Betegségek Kongresszusán bemutatandó, a kongresszus szakértői által lektorált, de még publikálásra be nem nyújtott tanulmány a MOVe-OUT kutatás eredményeit elemezte, amelyben 92  molnupiravirral kezelt és 96 placebót kapó koronavírusos beteg PCR-eredményeit elemezték. Az amerikai kutatók a betegektől az első napon, a 3. és 5. napon, majd a 10., 15. és 29. napon vettek mintát. A molnupiravirral kezelt csoportból három nap után már egyik betegnél sem volt kimutatható a koronavírus jelenléte, míg a placebo-csoportból 21,8 százaléknak még mindig pozitív lett a tesztje. Az ötödik napon a placebósoknak 2,2 százaléka volt még mindig koronavírusos, a tizedik napra azonban mindannyian meggyógyultak.

A kutatást végző szakértők szerint a MOVe-OUT virológiai eredményadatainak ez az elemzése megerősíti azokat a korábbi megfigyeléseket, amelyek azt mutatják, hogy a napi kétszeri 800 mg molnupiravirral végzett 5 napos kezelés a vírus gyorsabb kiürülését eredményezi a placebo-csoporthoz képest. A tanulmány a kutatók szerint további bizonyítékokkal szolgál arra, hogy a molnupiravir segít a fertőzötteknek gyorsabban megszabadulni a SARS-CoV-2-től, és alátámasztja a MOVe-OUT korábbi eredményeit, miszerint a molnupiravir csökkentheti a súlyos betegséggé való progresszió kockázatát, közli a lap.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés