hirdetés
hirdetés

Harmadával nő a kardiovaszkuláris rizikó, ha abbahagyja

A kis dózisú acetilszalicilsav szedésének abbahagyása mintegy 37 százalékkal növeli meg a nem kívánatos kardiovaszkuláris események bekövetkezésének az esélyét.

hirdetés

Számos szakmai szervezet, köztük az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association, AHA) ajánlásai alapján azoknak, akik magas szívinfarktus-rizikónak vannak kitéve, prevenciós célból naponta kell(ene) kis dózisú acetilszalicilsavat szedniük, csakúgy, mint azoknak, akik már korábban átestek szívinfarktuson vagy stroke-on.

Ezzel szemben, mint arra korábbi vizsgálatok eredményei is utalnak, az érintett betegek 10-20 százaléka nem követi az ajánlásban megfogalmazottakat; ők jellemzően az első kardiovaszkuláris esemény bekövetkezte után 1-3 évvel „teszik le” a gyógyszert.

Azonnal és tartósan nő a rizikó

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_hriana'>hriana / 123RF Stock fotó</a>
Forrás:123rf.com

Az Uppsalai Egyetem kutatói 601 527 olyan nem daganatos beteg (40 évesek vagy a fölöttiek) kórtörténetét tekintették át, akik 2005 és 2009 között kis dózisú acetilszalicilsavat szedtek primer vagy szekunder kardiovaszkuláris prevenció céljából. A gyógyszeres kezeléssel szembeni adherencia a kezelés első évében 80 százaléknak adódott. Az ezt követő három éves vizsgálati periódusban 62 690 kardiovaszkuláris eseményt (köztük stroke, szívinfarktus, kardiovaszkuláris elhalálozás) regisztráltak. Az eredmények rámutattak arra, hogy azoknál, akik abbahagyták a kis dózisú acetilszalicilsav szedését, 37 százalékkal nagyobb valószínűséggel (HR: 1,37; 1,34-1,41; 95 százalék CI) következett be nemkívánatos kardiovaszkuláris esemény, mint azoknál, akik folytatták a preventív terápiát.

A kardiovaszkuláris rizikó emelkedése a kis dózisú acetilszalicilsav szedésének elhagyása után azonnal tapasztalható volt, és a teljes vizsgálati időperióduson keresztül fennállt.

A szedés elhagyása „rebound-effektet” von maga után

Az imént idézett, a Circulation folyóiratban megjelentetett eredmények egy megfigyeléses vizsgálat eredményeit taglalják; ami alapján a „kardio-acetilszalicilsav” szedésének abbahagyása és a szív- és érrendszeri elhalálozási ráta növekedése közötti ok-okozati összefüggés megléte teljes bizonyossággal nem jelenthető ki. Ennek ellenére a kutatást végzők véleménye szerint a kis dózisú acetilszalicilsav terápia abbahagyása a néhány egyéb hatóanyagnál is leírt „rebound”-hatással, a kardiovaszkuláris védelem jelentős csökkenésével járhat.

(Forrás: MNT)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés