hirdetés
hirdetés
2020. június. 05., péntek - Fatime.
hirdetés

Generációs nyomás a gyógyszerkasszán

Az ötvenes éveik elején járó betegekre még a Ratkó-generáció tagjainál is többet költ az OEP a drága onkológiai és biológiai terápiák miatt, írja a vg.hu.

hirdetés

Nem elég, hogy a Ratkó-generáció népes táborába tartozók mostanság kezdik elérni azt a kort (60-65 év), amikor a népbetegségek miatt rendszeres gyógyszerszedőkké válnak, hanem az 50-55 évesek dráguló onkológiai és biológiai kezelése is fokozott nyomás alá helyezi a gyógyszerkasszát. „Az 1953 és 1957 között születettek megjelenése már érezhető a gyógyszertámogatások területén, hiszen a legnagyobb számban a 60-65 éves korosztály vált ki támogatással különböző – elsősorban a népbetegségek kezelésére szolgáló – készítményeket, például vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentőket, valamint a cukorbetegség gyógyszereit” – közölte a Világgazdaság kérdésére az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

Az OEP összességében jelenleg is erre a korosztályra költi a legtöbbet: a vényköteles gyógyszerek támogatásának 13,6 százalékát. Ez a generációs nyomás azonban a jövőben erősödni fog, és a becslések szerint évi 200 ezer új páciens jelenik meg a következő években az egészségügyi ellátásban, kétszer annyian, mint a Ratkó-generáció belépését megelőzően. Az egészségügyi kiadások területén azonban nem is elsősorban emiatt várható a robbanás, hanem a drágább onkológiai és biológiai terápiák megjelenése miatt, ami sajnálatos módon a fiatalabb, 50-55 éves korosztályt érinti. Ha az összes gyógyszerkiadásokat vizsgáljuk, beleértve a speciális ellátás keretében biztosított nagy értékű gyógyszereket, akkor az említett korosztályban egy betegre átlagosan mintegy 100 ezer forintot költ az OEP évente, míg a 60-65 éves korosztályban ugyanez az összeg körülbelül 70 ezerre rúg.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés