hirdetés
hirdetés

Feleslegesen rendelt gyógyszerek

Torokgyulladás, meghűlés, vírusfertőzés, nátha, allergiás reakció – ezekre szokás itthon kalciumot felírni, az orvostudomány jelen állása szerint feleslegesen. Az Index összeállítása.

hirdetés

Néhány hónapja magyar orvosok egy csoportja háborút indított a kalcium ellen – a hazai orvosok nagy része ugyanis megszokásból kalciummal kezel olyan betegségeket, amikre az bizonyítottan hatástalan. Az orvosi tankönyvekben sem szerepel már évtizedek óta, de a megszokás ennél még mélyebben gyökerezik a magyar orvostársadalomban. Az Index kikérte az elmúlt pár év gyógyszerforgalmi adatait, hogy kiderüljön, mekkora is ez a probléma. A statisztika szerint a felesleges gyógyszerekre kidobott pénz milliárdokban, a félrekezelt páciensek száma bőven százezrekben mérhető.

Az évi kb. 300 ezer doboz felesleges kalcium nagyjából felét allergia ellen írják fel az orvosok. Ez jelenti a legnagyobb gondot, hiszen a nátha vagy egyéb enyhe vírusfertőzés úgyis elmúlik magától, nem oszt, nem szoroz, hogy közben túladagoltuk-e kicsit a kalciumot, vagy sem (a durva és rendszeres túlfogyasztás egyébként veseelégtelenséghez vezethet). Allergiánál viszont súlyos következménye lehet a félrekezelésnek, hogy mást ne mondjunk, Magyarországon a felnőtt népesség kb. 4 százaléka fokozottan érzékeny a méh- és darázscsípésre, számukra az allergiás reakció akár halálos kimenetelű is lehet.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Tételes Egészségügyi Adattárának statisztikája szerint 2010 és 2015 között több mint egymillió allergiás megbetegedést kezeltek Magyarországon kalciummal, és még 1,6 millió gyulladásos megbetegedést.

Azt nem tudni, mennyi lehet az átfedés az egyes esetek között, de nagy biztonsággal kijelenthetjük, hogy több százezren kaptak az elmúlt években totálisan hatástalan gyógyszert az allergiájukra, vagy megfázásra, szénanáthára, gyulladásra, vírusfertőzésre.

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés