hirdetés
hirdetés
2021. október. 25., hétfő - Blanka, Bianka.
hirdetés

Ezek lehetnek a hatékony gyógyszerek a koronavírus ellen

Kilencven gyógyszer vagy gyógyszerjelölt fejt ki olyan antivirális hatást, amelyet érdemes a koronavírussal szemben kipróbálni, közli összeállításában az Infostart.

Egy kutatás 13 olyan szert talált, amely magában működhet a koronavírus ellen, további 19-ről pedig azt állapították meg, hogy a remdesivirrel együtt adva nyújthatnak megfelelő terápiás lehetőséget – írja a MedicalXpress nyomán az Infostart.

"Eredményeink számos ígéretes lehetőségét vetik fel a SARS-CoV-2 ellen hatásos, már létező orális gyógyszerek újrafelhasználásának. Azonosítottunk ígéretes meglévő gyógyszereket, eredményeinket felhasználva pedig olyan optimalizált vírusellenes szereket is fejlesztünk, amelyek hatékonyabbak lesznek a koronavírus ellen, beleértve a variánsokat és a gyógyszerrezisztens törzseket, valamint más, jelenleg létező vagy a jövőben megjelenő koronavírusok ellen" – mondta Peter Schultz, a kutatást végző Scripps Research elnök-vezérigazgatója.

A tanulmány keretében több mint 12 ezer gyógyszert teszteltek két különböző típusú, koronavírussal megfertőzött emberi sejten. A felhasznált gyógyszereket egy ReFRAME nevet viselő, gyógyszerek eredeti céljától eltérő alkalmazásának elősegítésére létrehozott gyűjteményéből választották ki. Itt az amerikai gyógyszerengedélyeztetési hivatal, az FDA által jóváhagyott gyógyszerek, illetve azok embereken már sikeresen tesztelt komponensei találhatók meg.

A kísérletben a kétféle sejt gyógyszerrel történő kezelését követően 24, illetve 48 órával vizsgálták meg, hogy a szer meg tudta-e akadályozni, hogy a koronavírus szaporodjon a sejtben. Egyes esetekben két szert kombinálva alkalmaztak, mivel sok hatékony antivirális gyógyszer koktél formájában létezik.

A vizsgált gyógyszerek ezrei közül 90 tudott legalább egy sejtvonalban megálljt parancsolni a koronavírus replikációjának, a legmagasabb potenciált pedig 13 mutatta arra, hogy hatékony terápiája lehessen az új koronavírusnak.

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés