hirdetés
hirdetés

Ennyit költenek gyógyszerre az idősek

A támogatott gyógyszerek felét a 65 év felettiek váltották ki a gyógyszertárakban tavaly, ez több mint 78 millió orvosi vény – derül ki a Világgazdaság összeállításából.

hirdetés

Az adatot Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára közölte egy képviselői kérdésre válaszolva. A Világgazdaság azt írja, a társadalombiztosító tavaly 149,3 milliárd forinttal járult hozzá az idősek gyógyszereihez, a betegeknek pedig a vényköteles gyógyszereikért csaknem 63 milliárd forintot kellett fizetniük a patikákban.

Az összes támogatott gyógyszer bruttó fogyasztói ára több mint 477,3 milliárd forint volt a Központ Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, ez tízmilliárd forintos növekedés egy év alatt. A vényköteles patikaszerekért 2017-ben 124 milliárd forintot fizettek a betegek, míg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) támogatása 352,7 milliárd forint volt, vagyis – a KSH adatai szerint – ez a készítmények árának több mint 71 százalékát tette ki.

Az Emmi adatai szerint a 65–69 év közöttiek gyógyszereit a NEAK 44,8 milliárd forinttal támogatta, a betegeknek ebben a korcsoportban a támogatott gyógyszereikért 16,5 milliárd forintot kellett ténylegesen fizetniük, a 75 év felettieknél ez az összeg megduplázódik. A tárca szerint a 75 évesnél idősebbek valamivel több, mint 38 millió receptet váltottak ki tavaly.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki száma közli.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés