hirdetés
hirdetés

Ennyi antibiotikumot használunk

A hazai betegek évente csaknem kilencmilliárd forintért vásároltak antibiotikumot az elmúlt három évben, tavaly több mint 7,3 millió, 2017-ben és 2016-ban 6,7-6,7 millió dobozt vettek, írja a Világgazdaság a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai alapján.

hirdetés

A vényköteles antibiotikumok tb-támogatása tavaly 3,4 milliárd forint volt. Az egészségbiztosító adatai szerint a vényköteles gyógyszerek bruttó fogyasztói ára 2017-ben 477 milliárd forintot tett ki, abban az évben a támogatott patikaszerekért 124 milliárd forintot fizettek a betegek.

A fekvőbeteg-ellátó intézményekben a legtöbb antibiotikum az intenzív osztályon és a belgyógyászaton fogy, de nagy felhasználó az urológia, a sebészet és a gyermekgyógyászat is. Magyarországon 2016-2017-ben a kórházakban a betegek 16 százalékát kezelték antibiotikummal terápiás vagy megelőzési céllal – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ, hozzátéve, hogy ez az érték európai viszonylatban a legalacsonyabb volt.

Magyarországon európai viszonylatban az átlagnál kevesebb antibiotikumot használnak, viszont a felhasználás módja gyakorta észszerűtlen a WHO tanulmánya szerint, emlékeztet a Világgazdaság.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés