hirdetés
hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

Elbutulás elleni gyógyszer fordíthatja saját maga ellen a koronavírust

Az elbutulás elleni gyógyszer egyik változata hatásosnak bizonyult a SARS-CoV-2, illetve a Covid közel tucat másik változata ellen is, beleértve az alfa-, béta-, gamma- és delta-törzseket, közli az EgészségKalauz.

hirdetés

A Scripps Research kutatócsoport kimutatta, hogy az FDA által már jóváhagyott, neurológiai betegségek kezelésére szolgáló terápia egy változata blokkolhatja a Covid-19 fertőzést állatokban.

A Nature Chemical Biology 2022. szeptember 29-i számában ismertetett NMT5 nevű gyógyszer olyan vegyi anyagokkal vonja be a SARS-CoV-2-t, amelyek átmenetileg képesek megváltoztatni az emberi ACE2-receptort – azt a molekulát, amelyre a vírus normális esetben rákapaszkodik, hogy megfertőzze a sejteket.

Amikor a vírus a közelben van, az ACE2-receptoron keresztül elzáródik az útja az emberi sejtekbe. A vírus hiányában azonban az ACE2 a szokásos módon működhet.

Az a jó ebben a gyógyszerben, hogy valójában önmaga ellen fordítjuk a vírust”– mondta Stuart Lipton, MD, PhD , vezető szerző, a Scripps Research professzora. – Kis molekuláris robbanófejekkel szereljük fel, amelyek végül megakadályozzák, hogy megfertőzze sejtjeinket; ez a mi bosszúnk a víruson.”

A Covid-19 világjárvány előtt Lipton és kollégái már régóta tanulmányozták a memantin gyógyszer variációit, amelyet Lipton az 1990-es években fejlesztett ki és szabadalmaztatott az olyan neurológiai betegségek kezelésére, mint az Alzheimer-kór. Míg a memantin az 1960-as években használt influenza elleni gyógyszerből származik, a klinikusok további betegségek után kezdtek vizsgálni, miután észrevették, hogy egy Parkinson-kóros nő állapota javult, amikor bevette a gyógyszert az influenza ellen.

Lipton és csapata a memantinhoz általános szerkezetében hasonló, de további farmakológiai robbanófejekkel ellátott vegyületek könyvtárát tesztelte. Megállapították, hogy az NMT5-nek nevezett gyógyszerjelöltnek két kulcsfontosságú tulajdonsága van: képes felismerni és hozzátapadni a SARS-CoV-2 felszínén lévő pórushoz, valamint kémiailag módosítani tudja az emberi ACE2-t, robbanófejként egy nitroglicerin-fragmenst használva. A csoport rájött, hogy ezzel a vírus saját pusztulásának hordozóeszközévé válhat.

Az új tanulmányban Lipton csoportja jellemezte és tesztelte az NMT5-öt izolált sejtekben és állatokban is. Kimutatták, hogy az NMT5 miként kötődik szorosan a SARS-CoV-2 vírusrészecskékhez, miközben a vírusok a szervezetben mozognak. Ezután feltárták annak részleteit, hogy a gyógyszer hogyan ad hozzá egy, a nitroglicerinhez hasonló vegyi anyagot bizonyos molekulákhoz, ha elég közel kerül hozzájuk.

További részletek

(forrás: egeszsegkalauz.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés