hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Elbukott egy ígéretesnek tűnő Alzheimer-gyógyszer

A Roche Alzheimer-kór elleni gyógyszerjelöltje két gyógyszerkísérlet során sem bizonyult hatásosnak, az eredmények alapjánnem lassítja a demencia kialakulását, közli a Napi.hu.

hirdetés

Roche közölte, hogy a Graduate 1 és 2 néven ismert ikerkísérletek nem érték el fő céljukat, vagyis azt, hogy a gantenerumab nevű hatóanyaggal kezelni tudják az Alzheimer-kór korai stádiumában szenvedő betegeket. Az eredmények alapján a gyógyszerjelölt nem ért el érdemi eredményt a leépülés lassításában vagy megakadályozásában. Nem javított a beteg emlékező, a problémamegoldó képességeken, a tájékozódásban és az önellátásban sem értek el eredményeket.

A svájci gyógyszergyártó két azonos felépítésű vizsgálatot végzett, mindkettőben mintegy 1000 résztvevővel, akiket orvosok vizsgáltak és kérdeztek ki több mint két éven keresztül. Mindkét vizsgálatban az önkénteseket véletlenszerűen választották ki arra, hogy vagy a gantenerumab injekciós antitest hatóanyagot, vagy placebót kapjanak.

A gyógyszer a klinikai vizsgálatok során 8 százalékos relatív csökkenést mutatott az Alzheimer okozta leépülés lassításánál az 1. stádiumú tesztnél és 6 százalékkal volt eredményesebb a 2. vizsgálatban a placebóhoz képest. Az eredmények statisztikailag nem igazolják a hatásosságot.

Credit Suisse elemzői, akik 20 százalékos esélyt láttak arra, hogy a gyógyszer eléri a 10 milliárd dolláros éves csúcsértékesítést, egyértelműen kudarcnak minősítette a vizsgálatot. A Berenberg elemzői 50%-os valószínűséget adtak arra, hogy a gantenerumab eléri a 10 milliárd dolláros bevételi csúcsot, írja a lap.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés