hirdetés
hirdetés

Egymástól kérik a betegek pajzsmirigygyógyszert

Egy 22 ezer tagú, pajzsmirigy-betegek közössége nevű Facebook-csoportot idéz az Index; a tanácstalan kommentelők pajzsmirigy-túlműködésben szenvednek, de nem tudnak hozzájutni a gyógyszerükhöz.

hirdetés

A legtöbb pajzsmirigy-túlműködéses betegnek a Propycil 50 mg tablettát írják fel, ami közvetlenül a hormonokra hat,  és amit az egy-másfél évig tartó kezelések alatt kell szedni. Amint a beteg tünetmentes lesz, el lehet hagyni. A betegség azonban gyakran visszatér. 

Propycilt viszont hetek óta nem lehet kapni a magyarországi gyógyszertárakban. András egy hete fogyott ki a gyógyszerből, nyáron napi hármat kéne szednie. A pajzsmirigy-túlműködéses betegek nagyon nehezen bírják a meleget, a kezeléseket sosem hagyják abba a nyárra, még akkor sem, ha a beteg épp tünetmentes. A pajzsmirigy-csoport hozzászólói érhetően elégedetlenek.

Sokan a szomszédos országokba, például Horvátországba, Szlovákiába vagy Ausztriába mennek át érte. Itthon a száz darabos kiszerelés támogatott ára körülbelül háromezer forint, külföldön néha viszont drágább. A pajzsmirigy-csoport egyik tagja például Horvátországból szerezte be a Magyarországon hiányos gyógyszert, húsz szemet kétezer forintért.

Az ügyben a lap megkérdezte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet, hogy ha nincs a termékhiánylistán a Propycil, akkor vajon miért nem kapható mégsem a gyógyszertárakban, és milyen más alternatív opciót javasolnának helyette, de válaszuk szerint péntektől újra lehet kapni a tablettát a magyarországi gyógyszertárakban.

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés