hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Egyes gyógyszerek használata növeli a demencia kockázatát

Bár korábban is találtak összefüggést egyes hatóanyagok és a demenciakockázat között, a kutatók most képalkotó eljárással mutatatták ki, miként hatnak ezek a szerek az agyra, írja a Napidoktor.

hirdetés

Bármikor, amikor gyógyszert vesz be, fontos mérlegelni az előnyök mellett annak kockázatit is. Főleg, ha a szedése összefüggésbe hozható a demenciával és a memóriavesztéssel. Az újonnan megjelenő kutatások nyugtalanító összefüggéseket találnak bizonyos gyógyszerek és a demencia között. Ebbe a gyógyszercsoportba tartoznak az allergiára, tengeribetegségre és alvásra használt népszerű gyógyszerek, írja a JAMA Neurology tanulmánya nyomán a Napidoktor.

A tanulmány azért egyedülálló, mert az Indiana University School of Medicine kutatói agyi képalkotó eljárást használtak annak kimutatására, hogy az antikolinerg gyógyszerek hogyan hatnak az agyra. A kutatók MRI- és PET-képalkotás segítségével kimutatták, hogy az antikolinerg szereket szedő embereknél alacsonyabb agyi anyagcserét és nagyobb agysorvadást tapasztaltak.

Nem ez az első eset, hogy a kutatók kapcsolatot találtak az antikolinerg gyógyszerek és a kognitív hanyatlás között. 2015-ben a Washingtoni Egyetem tudósai azt is megállapították, hogy bizonyos antikolinerg alvássegítők és szénanátha elleni gyógyszerek krónikus használata növeli a demencia kockázatát. A tanulmány csak azoknál az embereknél talált összefüggést, akik 3 vagy több éven keresztül szedték ezeket a gyógyszereket.

További kutatásokra van szükség annak kiderítésére, hogy a folyamatos vagy időszakos használat ennyi időn keresztül vezet-e a demencia megnövekedett kockázatához.

A cikkben felsorolják azokat az antikolinerg hatású gyógyszereket, amelyekre érdemes odafigyelni, amikor az agy egészségét próbáljuk megőrizni.

(forrás: napidoktor.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés