hirdetés
hirdetés
2022. szeptember. 27., kedd - Adalbert.
hirdetés

Doxiciklin: a baktériumok elleni fegyvertár fontos tagja

A doxiciklin több mint 50 éve alkalmazott antibiotikum, amelynek széles hatásspektrumára és kedvező farmakokinetikai tulajdonságaira visszavezethetően a XXI. században is kiemelt szerepe van az antibiotikumok palettáján.

hirdetés

A tetraciklin antibiotikumok prominens tagja, a doxiciklin, 1967 óta jelen van a gyógyszerpiacon. Az oxitetraciklin félszintetikus származékaként előállított doxiciklin a baktériumok 30S és 70S riboszomális alegységekhez kapcsolódva gátolja a fehérjeszintézist, és fejt ki bakteriosztatikus hatást. Emellett, mint azt kutatások alapján leírták, angiogenezist és apoptózist kivédő hatás, továbbá bizonyos mátrix metalloproteináz enzimek gátlása is köthető a vegyülethez. Az egyéb tetraciklinekkel szemben a doxiciklin számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, így például a fokozott mértékű gasztrointesztinális felszívódással. A doxiciklin – orális adagolást követően – közel teljes mértékben felszívódik a gyomorból, illetve a proximális vékonybélből; és a szájon át történő bevételt követően 2-3 óra elteltével már eléri a maximális szérumkoncentrációját. Kiemelendő, hogy a tejtermékek együttes fogyasztása nem változtatja meg szignifikánsan a doxiciklin felszívódását – szemben a tetraciklinnél és minociklinnél tapasztaltakkal. A többértékű kationok (vaskészítmények, alumínium-, kalcium- vagy magnéziumtartalmú antacidok, bizmutsók) együttes bevételénél azonban képesek csökkenteni a doxiciklin vékonybélből való felszívódását. Erre a komplexképzéses kölcsönhatásra visszavezethetően a doxiciklin bevétele a különféle fémsós készítmények adása előtt 2 órával vagy azt követően 3 órával javasolható (1).

Hangsúlyozandó előnyös tulajdonsága a doxiciklinnek a jó penetrációs képessége, ami miatt olyan szövetekben is magas koncentrációt ér el, mint a nyirok vagy a prosztata, illetve bejut a cerebrospinalis folyadékba is. A hatóanyag hosszú szérumbeli féléletidővel (18−22 óra) rendelkezik, amire a vesefunkció sincs hatással. A hosszú felezési idővel összefüggésben a hatóanyag napi 1-szer vagy 2-szer történő adagolása egyenletes szérumszintet biztosít (1, 2).

Széles hatásspektrumú antibiotikum

A doxiciklin számos Gram-pozitív és Gram-negatív baktérium okozta fertőzés esetén alkalmazható. A doxiciklin alapvető fontosságú a respiratorikus fertőzések antibiotikumos kezelésében; az hatásosnak bizonyul a krónikus bronchitis akut exacerbációi, sinusitis, otitis media esetén, illetve Mycoplasmák, Rickettsiák vagy Chlamydiák által okozott pneumonia terápiájában – a doxiciklinre érzékeny kórokozók esetén.

A doxiciklin alkalmazható az urogenitális traktus fertőzéseinél is. A Chlamydia vagy Ureaplasma urealyticum által okozott urethritis, az akut prostatitis, a nem szövődményes gonorrhoea, illetve a szifilisz (penicillinallergiás betegeknél) egyaránt kezelhető doxiciklinnel.

A gasztrointesztinális traktus fertőzései közül a kolera kezelésében kap kiemelt szerepet a doxiciklin, de az adható Yersinia vagy Campylobacter által okozott fertőzésnél is, illetve shigellosis esetén, ha a bakteriológiai vizsgálat a doxiciklin iránti érzékenységet jelez.

A bőrgyógyászati kórképek vonatkozásában a doxiciklin a Propionibacterium acne okozta akné középsúlyos és súlyos eseteinek kezelésében rendelhető, lokális kezeléssel kiegészítve. A doxiciklin indikált a Borrelia burgdorferi okozta Lyme-kór kezelésében, a kórkép erythema chronicum migrans, valamint arthritis stádiumában is.

A hatóanyag sokoldalú alkalmazhatóságát bizonyítja, hogy a Chlamydia okozta conjunctivitis és trachoma kezelésére is használható. Emellett, olyan ritka fertőzések terápiájára is alternatívát kínál a doxiciklin, mint a brucellosis, az ornithosis, a bartonellosis, a listeriosis, a rickettsiosis, a melioidosis, a pestis vagy a granuloma inguinale (1, 2).

A doxiciklin világszerte használt antibiotikum

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által életre hívott „AWaRe” rendszer az antibiotikum-rezisztencia visszaszorítása és az antibiotikum-felhasználás racionalizálása érdekében született meg. Az „AWaRe” az egyes antibiotikumok alkalmazhatósági körére is javaslatot tesz, és gyakori fertőzéseknél megjelöl olyan első és második vonalbeli antibiotikumokat, amik a kockázat minimalizálását, a terápiás haszon maximalizálását és a rezisztencia lehető legnagyobb mértékben való visszaszorítását szolgálják (3).

Az „AWaRe” javaslata szerint a doxiciklin első vonalbeli szernek számít a Chlamydia trachomatis okozta infekciók és a kolera kezelésében.

Második vonalbeli hatóanyagnak minősül a doxiciklin az enyhe vagy mérsékelt súlyosságú bakteriális pneumónia kezelésében (ebben az indikációban első vonalbeli szer a fenoximetilpenicillin, illetve az amoxicillin) éppen úgy, mint a krónikus obstruktív tüdőbetegség akut exacerbációjának (itt első vonalbeliként említett az amoxicillin, illetve az amocillin + klavulánsav kombináció) vagy a gyermekkori kolerának (itt első vonalbeli szer az azitromicin) az antibiotikum-terápiájában (3).

Doxiciklin alkalmazása speciális betegcsoportoknál

A szervezetből a doxiciklin körülbelül egyharmada vizelettel ürül, kis része az epével, míg túlnyomó része a széklettel. Veseelégtelenség esetén a széklettel ürülő mennyiség megnő, így a doxiciklin az akkumuláció veszélye nélkül adható a vesebetegeknek – dózismódosítás nélkül.

A doxiciklin a kalciummal stabil komplexet képez, ami a csontokban és a fogakban felhalmozódik, és a fogak jellegzetes, sárgás elszíneződéséhez vezethet. A hatóanyag átjut a placentán is. A lehetséges csontdeformitások és a fogak elszíneződése miatt a doxiciklin alkalmazása csak 8 éves kor fölött javasolt, és a hatóanyag alkalmazása terhességben és szoptatás alatt ellenjavallt (1, 2).

A doxiciklint általában 200 mg-os napi kezdő dózisban adagolják, amit 100 mg/nap, illetve súlyosabb esetekben 200 mg/nap (2×100 mg/nap) fenntartó adagok követnek.

Mellékhatások és kiküszöbölésük

A doxiciklin mellékhatásai jellemzően gasztrointesztinális természetűek, amik kivédésére/enyhítésére per os adagolásnál a bőséges mennyiségű folyadékkal való bevétel és a bevételt követően 30 percig függőleges helyzetben maradás javasolható.

A doxiciklin fényérzékenyítő mellékhatására tekintettel a doxiciklint szedő betegeknek javasolandó a fényvédelem, illetve a fényvédő készítmények használata (1).

IRODALOM

1. Holmes NE, Charles PGP. Safety and efficacy review of doxycycline. Clinical Medicine: Therapeutics 2009; 1:471−82.

2. www.ogyei.gov.hu; doxiciklint tartalmazó gyógyszerek alkalmazási előírásai; 2022. febr. 22.

3. https://aware.essentialmeds.org/list; 2022. febr. 22.

Dr. Budai Lívia PhD, szakgyógyszerész
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés