hirdetés
hirdetés
2021. április. 11., vasárnap - Leó, Szaniszló.
hirdetés

COVID-vakcina: úgy tűnik, hatékonyabb az influenzaoltásnál

A 90 százalékos hatékonyság egyértelműen azt jelenti, hogy a vakcina használatával erős kontroll alá lehetne szorítani a járványt, derül ki a G7 összeállításából.

hirdetés

Világszerte nagy visszhangot kapott hétfőn az amerikai Pfizer és a német BioNTech bejelentése, amely szerint a két cég által közösen fejlesztett koronavírus elleni oltás hatékonysága az első teszteredmények szerint 90 százalékos.

A vakcina tesztjében eddig 45 538 önkéntes vett részt. Az önkéntesek egészséges emberek, a résztvevők fele két-két „éles” oltást kapott, a másodikat az első után három héttel. A résztvevők másik fele viszont két-két placebo oltást kapott, azaz náluk a fecskendőben nem volt hatóanyag. A résztvevők természetesen nem tudják, hogy melyik csoportba tartoznak.

A fázis hármas klinikai teszt során ez a 45,5 ezer ember éli tovább a hétköznapi életét, de folyamatosan figyelik őket. A most bejelentett eredmény pedig az, hogy közülük eddig 94 résztvevő kapta el a fertőzést, de közülük csak 9 vagy 9-nél kevesebb azok száma, akik nem placebót, hanem éles vakcinákat kaptak, azaz ténylegesen be vannak oltva.

Az eredeti terv az volt, hogy már 32 fertőzéses eset után bejelentik a vakcina hatásosságát, ha a 32 esetből kevesebb mint hatan vannak a beoltottak között. A cégek azonban menet közben megváltoztatták a tesztet (és erről a hatóságokat is értesítették), és csak 64 fertőzéses eset után terveztek előzetes eredményt hirdetni. Végül azonban mire a bejelentéshez érkeztek, 94-re szaporodott a szám, most pedig az az elképzelés, hogy 164 esetnél állnak meg, és ez már heteken belül elérhető.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha 10 beoltott embert nézünk, aki elkapja a fertőzést, közülük ténylegesen csak egy fog megbetegedni. Ez az eredmény (feltételezve, hogy 164 megbetegedésnél is megmarad az arány) két szempontból is reményt keltő: egyrészt más vakcinákhoz képest is nagyon jó, másrészt bőven meghaladja azt a küszöbértéket, amelynél a bevetését a hatóságok javasolják.

További részletek a G7 portálon.

(forrás: G7)
hirdetés
Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés