hirdetés
hirdetés
2022. december. 03., szombat - Ferenc, Olívia.
hirdetés

CoVid-19 és hidroxi-klorokin: gyerekcipőben a kutatások

Bármennyire is ígéretesek az eddig megismert adatok, valójában csak morzsányi információkat árulnak el a hidroxi-klorokin (hcq) hatásosságáról, derül ki a G7 összeállításából.

hirdetés

Az adatokat alaposan átnéző dán-holland-brit szakértői csoport arra a következtetésre jutott, hogy a bizonyítékok az „említésre alig méltó” kategóriába tartoznak, és egyébként Fauci is ugyanezt a terminológiát használta, amikor Trump túlzásait próbálta mederbe terelni. Ugyancsak nem találta klinikai használatra alkalmasnak az eredményeket egy másik ellenőrző csoport.

Azóta egy párizsi kísérletet is elvégeztek. Tizenegy súlyos betegnél próbálkoztak a két szer kombinációjával, sajnos eredménytelenül. Egy beteg meghalt, egynél a hcq-ra egyébként jellemző mellékhatás, egy bizonyos szívritmusprobléma merült fel, nyolcnál pedig egyértelműen hatástalan volt a kezelés.

New Yorkban 84 beteg vizsgálatával megnézték, hogy a szívritmuszavarhoz vezető mellékhatás milyen gyakori, és lényegében arra világítottak rá, hogy a hcq szedése az egyébként is súlyos állapotban lévő vírusfertőzötteknél veszélyes lehet. A betegek 30 százalékánál súlyos, 11 százalékuknál pedig enyhébb formában, de jelentkeztek a szívritmus-tünetek.

Nagy óvatosságra inthet az is, hogy egereken végzett kísérletek szerint a hcq szedése cukorbetegeknél fokozottan veszélyes, márpedig a koronavírus-fertőzés súlyosabb szakaszába jutóknál gyakran ez az egyik krónikus alapbetegség.

Reménykedni így továbbra is lehet a hcq hatásosságában, de sajnos pillanatnyilag nem tűnik reálisnak, hogy a koronavírus-járványban időben le lehessen folytatni olyan kísérleteket, amelyek nagyobb betegszámra és hosszabb időbeni követésre alapoznak.

A hcq-alapú gyógyszereket egyébként a malária mellett a lupusban és reumatoid artritiszben szenvedő betegek szedik rendszeresen, világszerte. Ezek egyáltalán nem kis betegpopulációk, amelyek tagjai az egészségügyi állapotuktól függően, de mindenképpen rá vannak szorulva a gyógyszerre. Sok esetben az életben maradásuk múlhat azon, hogy stabilan hozzájussanak ezekhez a szerekhez.

Ha az államok a járvány miatt felborítják a gyógyszerellátási láncokat, könnyen hiányt idézhetnek elő. Ráadásul azokban az országokban, ahol ezt meg lehet tenni, emberek sokasága próbál meg most hcq-alapú szereket felhalmozni, ezzel tovább nehezítve azoknak a ténylegesen krónikus betegeknek a helyzetét, akiknek óriási szükségük van a szerre, írja összeállításában a G7.

(forrás: G7)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés