hirdetés
hirdetés
2022. december. 08., csütörtök - Mária.
hirdetés

Botoxszal csillapítható az endometriózis okozta fájdalom

Az endometriózissal járó fájdalmak néhány hónapon keresztül tartó jelentős mérsékléséhez vezethetnek a botoxos injekciók.

hirdetés

Az endometriózis fájdalmas medencefenéki görcsökkel jár. Úgy tűnik, hogy a panaszok botoxos injekciókkal – egyszerű módon és hatásosan – hónapokra megszűntethetők – derül ki egy, a Regional Anesthesia & Pain Medicine folyóiratban megjelent közleményből.

Ha a műtét és a hormonkezelés után is fennáll a fájdalom

Az endometriózissal együtt járó fájdalmak gyakran krónikussá válnak. A panaszok sok esetben sebészeti beavatkozásokat vagy hormonális kezeléseket követően sem enyhülnek. Amerikai neurológusok a botox hatásosságát elemezték ilyen eseteknél, így 13 olyan beteget vontak be a vizsgálatukba, akik már túl voltak egy sebészeti beavatkozáson (extrauterin endometrium-szövet eltávolítás), és a hormonális kezelés ellenére is tüneteket mutattak.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A vizsgálatba bevont nőknél a kezelés előtt kiválasztott 6 medencefenéki izom közül legalább 4 esetében spazmust lehetett kimutatni. A vizsgálatot megelőzően a nők vizuális analóg skálán (VAS) értékelték a fájdalmuk erősségét, és azt a 10-es skálán 5-ös medián értékkel jellemezték.

A botox az érintettek jelentős részénél szignifikánsan csökkenti a fájdalmat

A botox injekciókat követően 4-8 héttel valamennyi vizsgálatban résztvevő nőnél enyhültek a panaszok. A 13 nő közül 11 panaszmentes lett, vagy csak nagyon enyhe fájdalmak voltak jelen (a vizuális analóg skálán 10 cm-ből 2 cm-es érték). Továbbá hét beteg tudta az általa korábban szedett fájdalomcsillapító gyógyszerek adagját csökkenteni.

Enyhe, átmenetileg fellépő mellékhatások

A botox endometriózis esetén mutatott kedvező hatása az izomkötegek időleges bénítására vezethető vissza. Az izmok bénulása a kezelést követően 5-11 hónapon keresztül állt fenn. A vizsgálatot vezető neurológus, dr. Barbara Karp szerint a kezeléssel járó mellékhatások jellemzően enyhék és átmeneti jellegűek voltak. Mindezek ellenére, mielőtt az endometriózis kezelésére az irányelvekben is javasolnák a medencefenéki izmok botoxos bénítását, további klinikai vizsgálatokra van szükség. 

(Forrás: Regional Anesthesia & Pain Medicine)

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés