hirdetés
hirdetés
2022. október. 06., csütörtök - Brúnó, Renáta.
hirdetés

Azitromicin-rezisztens Neisseria gonorrhoeae már Németországban is

Egyre több a kankós beteg, miközben egyre több országban számolnak be azitromicin-rezisztens N. gonorrhoeae-ról.

hirdetés

2012 óta körülbelül 5 százalékkal nőtt a szexuális úton átvitt fertőzések előfordulási gyakorisága, derül ki a WHO adataiból. Évente világszerte körülbelül 87 millió új megbetegedést okoz a Neisseria gonorrhoeae. Jelenleg kombinációs kezelés javasolt: ceftriaxon vagy cefixim plusz azitromicin együttes adagolásával.

Világszerte terjed az azitromicin-rezisztencia

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az elmúlt években tapasztalt kontrollálatlan antibiotikum-alkalmazás a kankó kórokozójánál jelentős rezisztencia kialakulásához vezetett. Az azitromicinnel szembeni rezisztencia gyakorisága nő: míg 2012-ben 4,5 százalékos volt, addig 2014-re 7,9 százalékra emelkedett a rezisztens törzsek gyakorisága. A rezisztencia terjedése eddig Európában nem volt olyan kifejezett, mint a világ egyéb részein. Ez mostantól megváltozhat.

Nemrégiben a németországi Robert Koch Intézet számolt be arról, hogy már Németországban is előfordult azitromicin-rezisztens Neisseria gonorrhoeae (HL-AziR-NG) fertőzés.

3d rendering - Neisseria gonorrhoeae bacteria (123rf.com)
3d rendering - Neisseria gonorrhoeae bacteria (123rf.com)

Azitromicinre és tetraciklinekre is rezisztens N. gonorrhoeae

Egy 42 éves férfinél és partnernőjénél 2019. június végén diagnosztizáltak Berlinben Neisseria gonorrhoeae fertőzést. Miután ceftriaxon (1 g i.v.) és azitromicin (1,5 g per os) kezelésben részesültek, rezisztencia-tesztet végeztek. A teszt mindkettőjüknél azitromicin-rezisztens N. gonorrhoeae-t mutatott ki. Az azitromicin rezisztencián kívül tetraciklin rezisztensnek is bizonyult a kórokozó.

A kezelés sikere annak volt köszönhető, hogy a patogén mikroorganizmus nem termelt béta-laktamázt, így a ceftriaxon (még) hatásosnak bizonyult.

Az azóta eltelt időben a nőnél sikeres eradikációról számoltak be, a férfinél még nem történt meg a kontroll-vizsgálatok elvégzése.

Az infektológusokat nyugtalanítja a tény, hogy már Németországban is megjelent az azitromicinre rezisztens N. gonorrhoeae, ami eddig ugyan jelen volt például Nagy-Britanniában, de még „nem lépte át” a német határokat. A férfi- és a nőbeteg – állításuk szerint – nem jártak külföldön a fertőzést megelőzően.

Ha tovább terjed…

Ha a rezisztencia térnyerése következtében a kombinációs terápia sem bizonyul elegendőnek a kankó kórokozója elleni harcban, akkor olyan antibiotikumokhoz kell nyúlni, mint a gentamicin vagy a spektinomicin, javasolja a WHO. Amennyiben ezek is hatástalannak bizonyulnak, kellemetlen kezelések várnak a betegekre: az antibiotikum-éra előtt alkalmazott jódoldatos hüvely- és húgycső-öblítésekre kell hagyatkozni.

 

Forrás:

Epid Bull

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés