hirdetés
hirdetés

Az FDA a klórhexidin-glükonát okozta allergiás reakcióra figyelmeztet

A klórhexidin-glükonát ritka esetekben súlyos allergiás reakcióhoz, anafilaxiás sokkhoz vezethet, amire az expediálás során is tekintettel kell lenni.

hirdetés

Az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA, az antiszeptikus hatású klórhexidin-glükonát okozta allergiás reakciókra figyelmeztet. Bár az allergiás reakció nagyon ritkán fordul elő, az súlyos formában jelentkezhet, és a hatóság nyilvántartása szerint az elmúlt években egyre több olyan esetet jelentettek, amikor a hatóanyag alkalmazása súlyos, életveszélyes állapothoz vezetett.

Az FDA statisztikái

1969 óta 43 esetben jelentettek az FDA-nál a klórhexidin-glükonát-alkalmazással összefüggő anafilaxiás reakciót. A 43 betegből 24-en életveszélyes állapotban voltak, és ketten meghaltak. Ebből a 43 esetből 24-et 2010 után regisztráltak, ami a hatóanyag egyre szélesebb körben való elterjedésével is magyarázható.

A klórhexidin-glükonátot több területen is alkalmazzák

Míg korábban csak a fogorvosi gyakorlatban alkalmazták a hatóanyagot, az az elmúlt időszakban a bőrön alkalmazott dezinficiensként is egyre inkább elterjedt.

A klórhexidin-glükonátot, elsősorban OTC-gyógyszerként a bőr és a nyálkahártyák tisztítására és előkészítésére, a baktériumszám csökkentésére alkalmazzák, például injekciók beadását megelőzően. A nemzetközi gyógyszerpiacon oldat, szivacs, lemosó és egyéb formákban is jelen van a hatóanyag. Emellett, a gingivitis kezelésére alkalmas szájöblögetőként és – vényköteles formában – a periodontális betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerként (biodegradábilis chip-ként) is elérhető. Ez utóbbiak, a szájöblögetők és orális chip-ek csomagolásán már szerepel az allergiaveszélyre való figyelemfelhívás.

Magyarországon klórhexidin-glükonát tartalmú gyógyszer tabletta, szopogató tabletta és gél formájában van forgalomban.

Mit tesz az FDA?

Az FDA arra kéri a klórhexidin-glükonátot tartalmazó OTC-szerek gyártóit, hogy a készítmények csomagolásán hívják fel a figyelmet az allergiaveszélyre.

Mit tehet a gyógyszerész?

  • Klórhexidin-glükonátot tartalmazó gyógyszerek expediálása előtt meg kell kérdezni a beteget arról, hogy korábban lépett-e fel nála antiszeptikum-alkalmazással összefüggő allergiás reakció.
  • Fel kell hívni a betegek figyelmét arra, hogy a készítmények alkalmazásával összefüggő allergiás panaszok fellépése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.
  • A klórhexidin-glükonátra való allergia vagy annak gyanúja esetén kezelési alternatívaként povidon-jódot, alkoholt vagy benzalkónium-kloridot alkalmazó készítmények ajánlhatók a betegeknek.

(Forrás: FDA)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés