hirdetés
hirdetés
2021. április. 11., vasárnap - Leó, Szaniszló.
hirdetés

Átvette az állam a Richter teljes remdesivir készletét

Klinikai vizsgálat keretében 540 embert kezeltek az itthon gyártott szerrel, mely az eddigi tapasztalatok szerint semmiféle súlyos mellékhatást nem okozott az alanyoknál, írja az Index.

hirdetés

Kovács L. Gábor, az egyetemeket és nagy kórházakat tömörítő HERCIN Konzorcium vezetőjeként a hazai klinikai kutatások infrastruktúrájáért felelős hálózatot felügyeli.

Egy új irány, egy nagy nyitás következett be – mondta az Indexnek a professzor. Kovács L. Gábor kifejtette, hogy a remdesivir klinikai vizsgálaton belüli alkalmazásában szünetet vezettek be az új betegek beválasztásában, aminek két oka van. Egyrészt, hogy el lehessen kezdeni az eddigi eredmények statisztikai feldolgozását. Másfelől pedig az Operatív Törzs elrendelte, hogy ne csak néhány kiválasztott kórházban kapjanak a betegek a remdesivirből, hanem minden olyan intézményben, mely az egészségügyi miniszter engedélye alapján jogosult Covid-betegek ellátására. Ez ma azt jelenti, hogy 78 kórház kap a remdesivirből – fogalmazott a professzor.

A remdesivir klinikai vizsgálatban történt alkalmazását eddig a HECRIN Konzorcium felügyelte, az indikáció előtti használatot viszont – a dolgok természetéből eredően – a magyar állam irányítja. Az állam átvette a Richter vizsgálati készítményének teljes készletét, és a gyógyszer nagykereskedelmi vállalaton (Hungaropharma) keresztül leosztja őket a 78 hazai kórházba.

„Az orvostársadalom ennek a fejleménynek nagyon örül, a betegek is sokkal szélesebb körben hozzáférnek majd a remdesivirhez” – mondta az MTA-tag Kovács L. Gábor, ám hozzátette: mostantól az az egyik égető kérdés, hogy a 78 intézmény hatalmas remdesivir igényét hogy sikerül majd kielégíteni?

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés