hirdetés
hirdetés
2021. február. 25., csütörtök - Géza.
hirdetés

Aranyáron mérik a gyógyszert és a vérplazmát

A koronavírus olyan erős hatást gyakorolt a mindennapokra, hogy még a feketepiacot is megrázta. Az eddig legkelendőbbnek tartott áruk forgalma jelentősen visszaeshet, ha nem esett vissza már most, a gyógyszert és a vérplazmát viszont aranyáron mérik, írja a 24.hu.

hirdetés

Ahogy egyre többet tudunk meg a koronavírusról, és egyre hatékonyabb annak kezelése, úgy nyer teret a különböző egészségügyi felszerelésekkel és gyógyszerekkel való illegális kereskedelem. Arra már a magyar kormányból is többen utaltak, hogy például a lélegeztetőgépek beszerzése egy bazári licitálásra hasonlít, anélkül hogy az árut egyáltalán ellenőrizhetnék a vevők. Már ez a példa is sokat sejtető, de az, ami a vírus által leginkább sújtott országokban zajlik, ezen is túltesz.

Nemrég írtuk meg hogy mennyibe kerül majd a remdesivir nevű, a koronavírus kezelését szolgáló gyógyszer, amit az egész világon a legígéretesebb készítménynek tartanak. A Washington Post szerint fiolánként 390 dollárért fogják értékesíteni a gyógyszert, ami ötnapos kúra esetén 2340 dollárba, közel 120 ezer forintjába kerül a betegnek. Az összeg már így is elképesztően magas, sokan képtelenek lesznek megfizetni, de a feketepiac még ehhez képest is más szint.

A múlt héten közölt riportot a BBC India fővárosából, Újdelhiből. Az ország nagyon megszenvedi a járványt, mostanra majdnem másfél millióan fertőződtek meg, az egészségügyi rendszer túlterhelődött, az orvosok és nővérek számára nem biztosított a megfelelő védelem, és mindenből, így gyógyszerből is hiány van. Egy férfi elmondta, hogy a rokonának nagyon magas láza volt, azonnal remdesivirt kellett volna kapnia, de a kórházban nem találtak egyetlen fiolát sem. Végül hosszas telefonálgatások és egyeztetések után a férfi hozzájutott az orvossághoz a feketepiacról, a piaci ár hétszereséért egy olyan embertől, aki elmondása szerint a gyógyszerbizniszben utazik. Hogy a történet nem légből kapott, azt egy másik Indiából jelentkező cikk támasztja alá. E szerint bár a remdesivirt kizárólag kórházaknak adhatják el, sok esetben maguk a gyógyszertári alkalmazottak azok, akik megveszik a gyógyszert fiolánként 4500 rúpiáért (kb. 19 ezer forint), hogy aztán eladják a fekete piacon 30-40 ezer rúpiárt (125-166 ezer forint) az olyan kétségbeesett hozzátartozóknak, mint a BBC cikkében megszólaló férfi.

A drágán szerzett orvosság felbecsülhetetlen kincs azoknak, akik végül hozzájutnak, azonban óriási probléma, hogy ezek a gyógyszeradagok hiányoznak az egészségügyből, így nagyon sok olyan beteg van, akinek több hetet kell várnia, hogy végre hozzájusson a remdesivirhez, és sokan nem is élik túl a várakozást.

A gyógyszerek mellett a vírusból felépült betegek vérplazmája is igen kelendő a feketepiacon, ami egyúttal sokkal nagyobb rizikót is jelent a vásárlóknak. A gyógyultak plazmájában található antitestekkel kezelik világszerte a súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzötteket, és a plazmaterápia legtöbbször sikeres is. Éppen ezért a vérplazmára sokan tekintenek úgy, mint csodaszerre.

Az Indiával szomszédos Pakisztánban inkább ez számít a slágerterméknek. A helyzet nagyjából ugyanúgy fest, mint Indiában a remdesivir esetében: azok, akik hozzájutnak a plazmához, sok esetben megtartják maguknak, és a piaci ár többszöröséért továbbadják, miközben az állami egészségügyi rendszerben óriási a hiány. Pakisztánban eddig több mint 270 ezren kapták el a vírust, érthető módon mindenki orvossághoz akar jutni, sokszor bármi áron.

A piaci machinációk pedig sokszor párosulnak morálisan még inkább megkérdőjelezhető tettekkel. A Guardian például arról ír, hogy nem ritkák az olyan esetek, amikor valaki a közösségi médiában kéri a gyógyultakat a vérplazma adományozására, hogy aztán eladja azt a feketepiacon a saját hasznára. A lapnak nyilatkozott egy orvos is, aki elmondása szerint tanúja volt annak, hogy egy család egyenesen a kórházban keresett valakit, aki éppen csak kigyógyult a betegségből, és ott helyben vérplazmát vettek tőle 3,5 millió rúpiáért (14,5 millió forintért).

Az igazi rizikót az üzletben nem a válság közepén kiadott hatalmas anyagi áldozat jelenti, hanem a termék bizonytalan eredete.

A teljes cikk

(forrás: 24.hu)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés