hirdetés
hirdetés

Antibiotikummal a Parkinson-kór ellen?

Kutatók szerint a doxycyclin, amely közel fél évszázada használatos antibiotikum, alacsony dózisban jótékony hatású lehet a Parkinson-kór elleni küzdelemben, írja az almapatika.hu.

hirdetés

A szakemberek szerint a doxycyclin csökkenti az α-synuclein toxicitását, amely bizonyos körülmények között felgyülemlik és lerakódásokat alkot a központi idegrendszer sejtjeiben, és azok károsodásához vezet. A főszerepet a tünetek kialakulásában a dopaminerg idegsejtek pusztulása játssza. A fő tünetek közé a remegés, az akaratlagos mozgások meglassulása és sok más mellett a merevség is tartozik.

Jelenleg nem létezik olyan gyógyszer, amely megállítaná a betegség előrehaladását. A vizsgálatok egyik vezetője, dr. Del-Bel szerint izgalmas eredményeket kaptak egerekkel való kísérletezés során, és remélik, hogy a neuroprotektív hatást majd emberekben is megfigyelhetik. A kezelés a szakember szerint megállíthatja a Parkinson-kór rosszabbodását, így rövidesen szeretnék megkezdeni a gyógyszer klinikai tesztelését is, írja a lap.

(forrás: AlmaPatika.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 5,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés