hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Amit a koronavírus elleni oltásokról tudni kell

A Pénzcentrum összeszedte, hogyan viszonyulnak a magyarok a koronavírus elleni oltás felvételéhez, kinek kötelezó, és azt is, mennyire bizonyultak hatásosnak az idehaza használt Covid-vakcinák.

hirdetés

A koronavírus járvány harmadik évében, a lakosság jelentős hányada nem nyitott az új védőoltások beadatására. Korábban az állam olyan megszorításokkal próbálta elérni az oltás felvételét, mint például a védettségi igazolvány bevezetése (egyébként ez a rendszer több országban is egyre népszerűbb), azonban a rendszert nem sikerült stabilizálni, így előreláthatóan a jövőben, ahogy a járvány is egyre alábbhagy, nem lesz ezekre szükségünk.

A koronavírus elleni oltás tekintetében a lakosságot megosztó kérdések közé tartozott az is, hogy milyen oltások vannak, melyik oltás hogyan véd a betegség ellen, hiszen a jól megszokott, legyengített kórokozót tartalmazó oltások mellett megjelentek az új mRNS-alapú oltások is, melyeket szintén félelem fogadott – ehhez azonban hozzájárultak olyan tévhitek is, miszerint a covid oltás megbetegít, hatástalan, vagy hogy mikrochipet ültetnek vele a bőrünk alá.

Jelenleg a magyar lakosság nagyobbik fele, közel 6,5 millió fő vette fel a covid elleni oltását, többféle gyártótól, melyek közé soroljuk a Pfizer/BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca, a Szputnyik-V, a Sinopharm és a Johnson&Johnson vakcináit. A felsorolt covid oltások között a Pfizer és a Moderna adható be várandós nőknek, illetve szoptatás alatt álló kismamáknak. Az covid oltás, ha nem is kötelező, de a háttérben folyamatosan zajlik: az egyészségügyi intézmények és a kormány továbbra is aktívan kampányolnak a covid oltás felvétele mellett.

Az egészségügyi dolgozók és az általuk gondozott betegek védelme érdekében az állam kötelezővé tette a covid elleni védőoltást. A jogszabály nem tesz különbséget a következő szolgáltatók között, illetve az állami és a magánszektor között sem.

Magyarországon jelenleg 8 cég covid elleni oltóanyaga rendelkezik engedéllyel, ezek közül 6 készítményt használnak ténylegesen oltásra. A lakossági bizonytalanság folyamatos problémát okoz az átoltottság növelése esetében – akár kötelező covid oltás, akár szabadon választható az -, hiszen mivel mindegyik vakcina újonnan lett kifejlesztve, sokszor még az egészségügyi szakemberek között is konfliktus tárgyát képezi, hogy melyik oltóanyag a leghatékonyabb.

A jelenleg használatos covid oltások összehasonlítása a működési elvük alapján történhet meg a legegyszerűbben. A covid oltások 3 csoportját különböztetjük meg: ami elölt kórokozó bejuttatásával véd (ez a kínai Sinopharm), emellett választhatóak a legújabb technológiájú mRNS vakcinák (Pfizer/BioNTech és Moderna) és a vektorvakcinák (AstraZeneca, Szputnyik V, Johnson&Johnson, de ilyen a Covishield és a Convidecia) is.

A covid oltások hatásossága a vakcinák eltérő jellegéből adódóan is változatos, a kutatók megfigyelései és vizsgálatai alapján jelenleg a következő hatásossági becslések vonatkoznak az oltóanyagokra:

  1. Szputnyik V - 97,6%
  2. Pfizer/BioNTech - 95%
  3. Moderna - 94,5%
  4. AstraZeneca; Covishield - 82%
  5. Sinopharm - 79,4%
  6. Johnson & Johnson - 67%
  7. Convidecia - 65,3%

A covid oltások beadatása az esetek túlnyomó többségében ténylegesen immunitást nyújt a koronavírussal szemben (ez a tünetmentes fertőzésre is vonatkozik), a beoltottak pedig nem- vagy csak kevésbé terjesztik a vírust. Hogy meddig nyújtanak védelmet a covid oltások, az szintén kérdéses, illetve az is, hogy elegendő-e az első körben meghatározott adag, írja a Pénzcentrum.

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés