hirdetés
hirdetés

Az ACE-gátlók és a tüdőrák

A hatásos vérnyomáscsökkentők közül az angiotenzin konvertáló enzim (ACE) - gátlók) 14%-kal jobban növeli a tüdőrák kockázatát, mint az angiotenzin receptor blokkolók (ARB), írja az OTSZ Online.

hirdetés

Az ACE-gátlók rövid idejű használata igen hatásos a magasvérnyomás betegség kezelésére. Rövid használatuk relatíve veszélytelen, azonban hosszú használat mellett megnövekedhet a daganatos betegségek gyakorisága. A régebbi megfigyeléses vizsgálatokban már észlelték, hogy az ACE-gátlók növelhetik a daganatos betegségek gyakoriságát, ebben az angliai  vizsgálatban speciálisan a tüdőrák gyakoriságára gyakorolt hatását elemezték, közli a lap.

A tanulmányhoz írt szerkesztőségi közleményben dr. Cronin-Fenton (Dept. of Clinical Epidemiology, Aarhus University, Dánia) hangsúlyozta, hogy szerinte is hosszabb megfigyelés szükséges. Mivel ezek a szerek a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszert célozzák meg, szerepük lehet a rák keletkezésében is, hiszen az ACE-gátlók pl. fokozzák a tüdőben a bradykinin felhalmozódását, ami stimulálja a tüdőrákot. Az ACE-gátlók növelik a P-anyag akkumulációját, ami tüdőrákban expresszálódik és összefüggést mutat a tumor proliferációjával és angiogenezisével. Ennek ellenére a doktornő nem javasolja az ACE-gátlók kivonását a piacról, mivel az ACE-gátlók és az ARB-k egyaránt a hipertónia, a szívbetegségek és a vesebetegségek bevált gyógyszerei. Az egyes betegeknél mérlegelni kell a várható élettartamot, és a hosszú időtartamú gyógyszerszedés miatt fellépő tüdőrákos kockázatot. A generikus ACE-gátlókat 1995-től, a generikus ARB-ket 2010-től lehet az Egyesült Királyságban kapni. Időközben a recept-felírási szokásokat a szocioekonómiai változások befolyásolhatták, de a radonnak és az azbesztnek a tüdőre gyakorolt hatásai is megváltoztak. Bár a tüdőrák relatív gyakoriság 14%-os növekedése nem jelenti automatikusan azt, hogy az abszolút kockázat igen nagy lenne, de a tanulmány eredménye mindenesetre figyelmeztető jel, hiszen az ACE gátlókat milliók szedik világszerte.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. The BMJ 

3. The BMJ

(forrás: otszonline.hu )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés