hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

A WHO „visszafokozta” az oszeltamivires influenza elleni gyógyszert

A WHO már nem tekinti nélkülözhetetlen gyógyszernek az oszeltamivirt tartalmazó influenza elleni gyógyszert (Tamiflu®). A gyártó a gyógyszer hatását és mellékhatásait illetően sem hozott nyilvánosságra minden adatot.

hirdetés

Az elmúlt évek madárinfluenza járványai, illetve a H1N1 influenza pandémia ráirányították a figyelmet a vírus okozta fertőzés megelőzésében és kezelésében alkalmazható hatóanyagokra.

A neuraminidáz-gátló oszeltamivir hatóanyag, aminek a készítményei (Tamiflu®) hazánkban is forgalomban vannak 30, 45, illetve 75 mg-os kemény kapszulákként, az influenza megelőzésében és kezelésében egyaránt szerepet kap, hangsúlyozva ugyanakkor azt, hogy a hatóanyag nem helyettesíti az influenza elleni vakcinációt.

Tamiflu®-történelem

Az oszeltamivir 1999 óta van jelen az USA gyógyszerpiacán a nem-komplikált influenzás esetek kezelésére, az első tünetek megjelenését követő 48 órán belül megkezdett terápiára indikálva. A törzskönyvezés alapját az a két randomizált elrendezésű klinikai vizsgálat jelentette (n=849), amik alapján a betegség időtartama átlagosan 1,3 nappal csökken le a gyógyszer hatására. Emellett, a kedvező mellékhatásprofil bizonyítékaként a betegek mindössze 1 százalékánál jelentkeznek nemkívánatos hatások. A hatóanyagot biztonságosan alkalmazhatónak minősítették, és 2002-ben azt az EU-ban is engedélyezték.

Már nem esszenciális, csak kiegészítő szer az oszeltamivires gyógyszer

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), aminek 2010-ben az esszenciális gyógyszerlistájára felkerült az influenza elleni oszeltamivires gyógyszer, nemrégiben megfosztotta a készítményt ettől a kiváltságos szerepétől, és kiegészítő szerré fokozta azt vissza. A Tamiflu®-t a jövőben elsősorban kórházi kezelés alatt álló, súlyos állapotú influenzás betegeknél javasolt alkalmazni – kiegészítő kezelésként.

Vizsgálati eredmények elhallgatása áll a WHO-döntés hátterében

Az oszeltamivires gyógyszert gyártó svájci cég, a Roche, több olyan vizsgálati eredményt nem hozott nyilvánosságra, amik hozzájárulhattak volna ahhoz, hogy az illetékes szakmai hatóságok teljesebb képek kapjanak a gyógyszer hatásosságát és mellékhatásait illetően.

A korábban elhallgatott eredményeket alátámasztandó: a Cochrane Collaboration 4 évig küzdött azért, hogy a Roche gyógyszergyár kiadja a Tamiflu® gyógyszerével kapcsolatos publikálatlan adatokat. Az adatok reanalízise során kiderült, hogy a Tamiflu® nem olyan hatékony, mint azt állították. Egy 2013-es metaanalízis alapján csak mintegy 20 órával redukálja a betegség szimptómáinak a fennállását a szer. Továbbá, nem csökkenti az antibiotikum-terápiát szükségessé tevő tüdőgyulladás, kórházba kerülés vagy különféle komplikációk előfordulási gyakoriságát. Egy 2014-es Cochrane-review arra is rávilágított, hogy alkalmazása során a hányinger, hányás és a pszichiátriai mellékhatások előfordulása gyakoribb, mint arra korábbi adatok következtetni engedtek.

Megtévesztették a politikai döntéshozókat is?

A madárinfluenzától és a H1N1-világjárványtól való félelem miatt a brit kormányzat 2006 és 2014 között 680 millió EUR értékben vásárolt oszeltamivirt tartalmazó gyógyszert. A CDC ajánlásainak megfelelően az USA hatóságai is 1,5 milliárd USD értékben vettek oszeltamivires patikaszert. Világszerte mintegy 18 milliárd USD összegű vásárlást jelentett mindez a Roche-nál. Mindehhez hozzájárult az is, hogy a WHO korábban felvette a gyógyszert arra a listájára, amin csak a leghatékonyabb, legbiztonságosabb és leginkább költséghatékony szerek szerepelnek.

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés