hirdetés
hirdetés

A topiramát teratogenitása dózisfüggő

A terhesség alatti topiramát-terápia – napi dózistól függően – másfélszeres, de akár több, mint ötszörös kockázattal is járhat az ajak- és szájpadhasadékkal való születés gyakoriságát illetően.

hirdetés

A topiramátot a gyermekek, serdülőkorúak és felnőttek parciális epilepsziás rohamainak vagy elsődleges generalizált tónusos-klónusos rohamainak kezelése alkalmazzák. Emellett, a topiramát bipoláris zavarok kezelésére, illetve a felnőttek migrénes fejfájásának megelőzésére is javasolt – a lehetséges, alternatív, terápiás megoldások gondos mérlegelését követően. A hatóanyag 25, 50, illetve 100 mg hatóanyagot tartalmazó filmtablettái – különböző neveken – Magyarországon is forgalomban vannak.

A topiramát teratogenitása régóta ismert

Az Egyesült Királyság terhességi nyilvántartási adatai alapján, illetve az Észak-Amerikai Epilepszia-ellenes Gyógyszer (North American Antiepileptic Drug, NAAED) adatbázis terhességi nyilvántartási adatai alapján az első trimeszter alatti topiramát monoterápia az újszülöttekben a veleszületett fejlődési rendellenességek előfordulásának kockázatát növeli (pl. ajak- és szájpadhasadék, hypospadiasis (=húgycsőhasadék) és egyéb szervrendszereket érintő anomáliák).

A NAAED adatai szerint topiramát monoterápia esetén a súlyos kongenitális malformációk előfordulási gyakorisága háromszorosára nő az antiepileptikumot nem szedő kismamák gyermekeit magába foglaló referencia csoporthoz viszonyítva.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Milyen gyakori az ajak- és szájpadhasadék a topiramát miatt?

A topiramát terhesség alatti szedésével összefüggésbe hozható ajak- és szájpadhasadék előfordulási gyakoriságát, és az előfordulási gyakoriság dózisfüggését vette górcső alá egy USA-beli kutatócsoport, és az eredményeiket 2017-ben a Neurology folyóiratban jelentették meg. A vizsgálatba 2425 olyan, 2000 és 2010 között született újszülöttet vontak be, akik édesanyja a terhességet megelőző három hónapban és a terhesség első hónapjában is topiramátot szedett.

A topiratátot szedő anyák gyermekeinél 1000 gyermekre esően 4,1 ajak- és szájpadhasadékos esetet regisztráltak, miközben ennek a fejlődési rendellenességnek az előfordulási gyakorisága a topiramátot nem szedő anyák gyermekeinél 1,1/1000 születés. Statisztikai értékelés alapján a topiramát teratogén hatása az ajak- és szájpadhasadék szempontjából 2,9-szeres relatív rizikóval írható le. Megfigyelték, hogy azoknál az anyáknál, akik antiepileptikumként szedték a topiramátot, jóval magasabb volt a relatív rizikó (RR=8,30), mint azoknál, akik egyéb indikációk alapján pl. bipoláris zavar alkalmazták a hatóüanyagot (RR=1,45).

Dózisfüggő teratogén-rizikó

A megfigyelés alapján a topiramát jelentette dózisfüggő teratogén-rizikóra következtettek. Míg az epilepsziás rohamok megelőzésére ugyanis jellemzően napi 200 mg-os dózisokat adagolnak, addig egyéb indikációkban (pl. migrén-profilaxis) „csak” napi 100 adása szokásos. Ennek megfelelően a napi 100 mg vagy annál alacsonyabb topiramát-adagok szedése 1,64-szeres relatív rizikónövekedéssel írható le az ajak- és szájpadhasadék szempontjából, míg magasabb dózisok esetén ez a relatív rizikó 5,16-szorosra emelkedik. Egy vizsgálatban, amivel a topiramát alkalmazás teratogén-kockázatát a lamotriginével vetették össze, hasonló eredmények születtek.  

Mindezek alapján a fogamzóképes nőknek megfelelő fogamzásgátlást ajánlatos alkalmazniuk a topiramát terápia alatt, és esetükben fontolóra kell venni más terápiás lehetőségeket – ez az ajánlás egyébként szerepel a betegtájékoztatókban is.

(Forrás: Neurology)

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés