hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

A második dózis mRNS vakcina után nő meg a szívizomgyulladás kockázata

Az mRNS-vakcinák után megnő a szívizomgyulladás előfordulásának esélye, ám ezt érdemes összevetni a vakcinák védőhatásaival – idézi a 24.hu a JAMA szakfolyóirat tanulmányát. A kockázat a második oltás után volt a legmagasabb.

hirdetés

A szakértők az Egyesült Államok mellékhatás-bejelentő rendeszerébe, a VAERS-be 2020 decembere és 2021 augusztusa között lejelentett oltási reakciókat vizsgálták, és a szívizomgyulladást ritka, de súlyos nemkívánatos eseményként azonosították, amely az mRNS-alapú Covid-19 oltás után fordulhat elő, különösen serdülő fiúknál és fiatal férfiaknál.

A 12 és 29 év közöttieknél és a 30 év felettieknél a szívizomgyulladás előfordulási gyakorisága hasonló volt az oltottaknál és az átlagos populációban, ez megmagyarázhatja, hogy miért került be viszonylag későn, a tömeges vakcináció alatt a ritka mellékhatások közé, olvasható a 24.hu-n

A szívizomgyulladás tünetei azonban rövidebb ideig jelentkeztek a Covid-19 vakcinával összefüggő szívizomgyulladásos eseteknél, mint a vírusos betegség után diagnosztizált betegségnél. Az oltást követően jelentett szívizomgyulladásos eseteket jellemzően a vakcinációt követő néhány napon belül diagnosztizálták, míg a tipikus vírusos szívizomgyulladás esetei gyakran enyhe lefolyásúak, és a tünetek néha hetekig-hónapokig jelentkeznek.

A szívizomgyulladás főbb tünetei az oltást követően gyorsabban megszűntek, mint a tipikus vírusos esetekben. Annak ellenére, hogy az oltás után szinte minden szívizomgyulladásos beteget kórházba szállítottak és klinikai megfigyelés alatt tartottak, jellemzően tüneti gyógyulást tapasztaltak, és csak fájdalomcsillapítást kaptak. Ezzel szemben a myocarditis tipikus vírusos eseteinek klinikai lefolyása változó lehet. A serdülőknél előforduló tipikus vírusos szívizomgyulladásos esetek akár 6 százaléka is szívátültetést igényelhet, vagy akár halálos kimenetelű is lehet.

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés