hirdetés
hirdetés
2021. március. 07., vasárnap - Tamás.
hirdetés

A felírt antibiotikumok felét használjuk helyesen

Az antibiotikum-rezisztens baktériumok az egyik legnagyobb kihívást jelentik az egészségügyben globálisan: az Európai Unióban évente 25 ezer, világszinten 700 ezer ember haláláért felelős, írja a 24.hu.

hirdetés

Az AMR a modern orvoslás egyik legnagyobb problémája, és egyre csak romlik a helyzet: ha nem teszünk ellene, a 2015 és 2050 közötti időszakra leosztva már akár évi 10 millió emberre is felszökhet az áldozatok száma. Az eddig könnyen kezelt baktériumos fertőzésekbe halhatunk bele, mindezt azért, mert ész nélkül és óvatlanul szedjük a felírt antibiotikumokat. Csak egy érdekes statisztika: az Európai Bizottság adatai alapján a globálisan a felírt antibiotikumoknak mindössze a felét használjuk helyesen, írja a 24.hu.

Az Európai Egyesült Gasztroenterológiai Társaság éves meetingjén prezentáltak egy kutatást, ami az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri idegen baktérium, a Helicobacter pylori antibiotikum-rezisztenciáját vizsgálta. A Helicobacter pylori a gyomorkapu szélsőségesen savas kémhatású közegében is életképes Gram-negatív baktérium, elősegíti a gyomorfekély és a gyomorrák kialakulását. A kórokozó az egyik legáltalánosabb emberi fertőzést okozza, becslések szerint a népesség fele átesik rajta, és nincs komoly következménye, ha lehet kezelni – a friss kutatás viszont most kimutatta, hogy a baktérium egyre inkább ellenálló a rá kifejlesztett antibiotikumokra.

Egy durvább H. pylori fertőzést ugyanis egyáltalán nem egyszerű gyógyítani, kombinált kezelés kell rá, és az orvosok helyzetét még inkább rontja, hogy a baktérium egyre kevésbé reagál a klaritromicinre, ami a leggyakoribb kezelési módja. A statisztikák nem hazudnak: 1998-ban az esetek 9,9 százalékában mutattak ki rezisztenciát, 2018-ban viszont már a megbetegedések 21,6 százalékában. A kutatás 18 ország 1232 betegének bevonásával készült.

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés