hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 10., szerda - Lörinc.
hirdetés

A diszulfirám a rák ellenszere lehet

A diszulfirám in vitro és in vivo rákellenes hatása egyre inkább bebizonyosodik. Valószínűleg a diszulfirám ditiokarb metabolitjának a réz-komplexe felelhet a daganatokkal szembeni hatásért.

hirdetés

A krónikus alkoholizmus esetén az alkoholelvonás kiegészítésére alkalmazott diszulfirám hatóanyag, aminek a gyógyszerkészítménye 500 mg diszulfirámot tartalmazó tablettaként Magyarországon is forgalomban van, a rákbetegségek gyógyításában is szerepet kaphat. Nemrégiben a Nature folyóiratban a lehetséges hatásmechanizmust is ismertették.

A diszulfirám potenciális rákellenes hatására már a ’60-as években felfigyeltek

Az orvosi szakirodalom már az 1960-as években beszámolt néhány – egyúttal alkoholizmus miatt diszulfirám-kezelés alatt álló – rákbeteg figyelemre méltó gyógyulásáról. Több állatkísérletet is végeztek, amikben a diszulfirám daganatellenes hatásúnak bizonyult. Egy randomizált elrendezésű vizsgálat, a Biotherapy folyóiratban 1993-ban közzétett eredményei alapján, a diszulfirám májban képződő metabolitjának, a ditiokarbnak tulajdonít kedvező hatást, amennyiben a diszulfirámot metasztázisos emlőrákos betegeknél a kemoterápia kiegészítésére használják.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Újra vizsgálják a diszulfirám hatását

Az elmúlt években újra vizsgálatok tárgyává vált a diszulfirám és annak daganatok kezelésében való alkalmazhatósága. Egy dániai betegregiszterből nyert adatokkal végzett 2014-es tanulmány szerint a diszulfirámot alkalmazóknál ritkábban lép fel mell- vagy prosztatadaganat, mint a diszulfirámot nem használóknál. Emellett, a már kialakult, előrehaladott állapotú rákbetegség esetén a diszulfirám adagolása alacsonyabb daganat miatti elhalálozási rátával hozható kapcsolatba.

Egy 2015-ben publikált fázis II. klinikai vizsgálat alapján nem-kissejtes tüdődaganatos betegeknél (n=40) a ciszplatin és vinorelbin kezelés mellett alkalmazott diszulfirám megnöveli az átlagos túlélést: ami 10 hónap a diszulfirámos csoportban, szemben a kontroll-csoportban tapasztalt 7,1 hónappal.

A ditiokarb-réz komplex felelhet a rákellenes hatásért

Laboratóriumi és állatkísérletek sora alapján úgy tűnik, hogy a diszulfirámból keletkezett ditiokarb a rézzel komplexet képez, ami a daganatos sejtekben feldúsul. A réz-komplex a sejtekben természetes módon jelenlévő NPL4 proteinhez (nuclear protein localization protein) kötődik, ami az NPL4 aggregációjához vezet. Az aggregátum a p97-NPL4-UFD1 anyagcsereút blokkolásához vezet, ami egyébként a daganatos sejtek számára létfontosságú lenne.

(Forrás: Nature, Deutsches Aerzteblatt)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés