hirdetés
hirdetés
2022. december. 02., péntek - Melinda, Vivien.
hirdetés

A Bacillus clausii szerepe az akut hasmenés kezelésében

A probiotikumok már évekkel ezelőtt bekerültek a hasmenés adjuváns kezelésébe. A probiotikumok patogénellenes hatásuk révén igazoltan védelmet nyújtanak a bél mikroflórája számára. Emellett immunmodulátor hatást is kifejtenek és több immunfolyamat szabályozásában is részt vesznek. A hasmenés megszüntetése és megelőzése érdekében a probiotikumok segítik a bélnyálkahártya integritásának helyreállását, illetve az elektrolit-egyensúly rendeződését.

hirdetés

A hasmenéssel kísért gyermekkori betegségek éves előfordulása világszerte meghaladja a 650 milliót, és körülbelül félmillió 5 évesnél fiatalabb gyermek haláláért tehető felelőssé világszinten. Az akut hasmenés kezelése jórészt szupportív intézkedésekből áll, melynek alapját az orális rehidrációs terápia (ORT) képezi, míg a szakmai irányelvek nem javasolják antibiotikumok alkalmazását.

A probiotikumok már évekkel ezelőtt bekerültek a hasmenés adjuváns kezelésébe. A probiotikumok patogénellenes hatásuk révén igazoltan védelmet nyújtanak a bél mikroflórája számára. Emellett immunmodulátor hatást is kifejtenek és több immunfolyamat szabályozásában is részt vesznek. A hasmenés megszüntetése és megelőzése érdekében a probiotikumok segítik a bélnyálkahártya integritásának helyreállását, illetve az elektrolit-egyensúly rendeződését. A rutin klinikai gyakorlatban jelenleg használatos probiotikumok a humán bélflóra tagjaként szokványosan is jelen lévő baktériumokon (pl. tejsavbaktériumok) túl spóraképző baktériumokat is tartalmaznak, melyek főleg a Bacillus genus tagjai.

A Bacillus clausii (B. clausii)t tartalmazó probiotikus készítmények évtizedek óta elérhetők a kereskedelmi forgalomban*. Ezek a probiotikumok négy törzset (O/C, SIN, N/R és T) tartalmaznak, melyek spóraképző sajátosságuknál fogva kifejezetten ellenállóak fizikai és kémiai behatásoknak, köztük hőhatásnak, antibiotikumoknak és a gyomorban uralkodó pH-viszonyoknak. A B. clausii erősen ellenáll az antibiotikumok többségének, melynek következtében hatásosságát nem csökkenti az egyidejű antibiotikum-terápia. Ezen túlmenően a baktérium egyedi tulajdonsága, hogy aerob és anaerob környezetben egyaránt gyorsan növekszik.

Több véletlen besorolásos, kontrollos klinikai vizsgálat igyekezett tisztázni a B. clausii szerepét a gyermekkori akut hasmenésben alkalmazott ORT kiegészítéseként, cinkpótlással vagy anélkül. Ezen túlmenően az is bebizonyosodott a baktériumról, hogy képes csökkenteni a Helicobacter pylori-fertőzés antibiotikum-kezelése okozta mellékhatások (pl. antibiotikum-kezeléshez társuló hasmenés) előfordulási gyakoriságát és intenzitását is.

Jelen vizsgálatban Fülöp-szigeteki gyermekek közösségben szerzett akut, virális eredetű vagy antibiotikum-szedéshez társuló (AAD) hasmenésében elemezték az ORT és/vagy cinkpótlás kiegészítéseként adott B. clausii hatásosságát.

Betegek és módszerek

A CODDLE vizsgálat prospektív, nyílt jelölésű, multicentrikus, obszervációs vizsgálat volt, melyet 2007 januárja és 2010 októbere között folytattak le. A vizsgálatban olyan, 1 hónapos és 6 éves kor közötti gyermekek vettek részt, akiknek közösségben szerzett hasmenése kevesebb mint 48 órája állt fenn, és a hasmenés hátterében antibiotikum-kezelés vagy vírusfertőzés volt igazolható. Hasmenésként definiálták, ha a gyermeknél a megelőző 24 órán belül legalább három alkalommal jelentkezett híg, vizes székletürítés. Nem kerülhettek be a résztvevők közé azok, akik véres székletet ürítettek, hasmenésük kórházi tartózkodással függött össze, vagy annak hátterében antibiotikum adását igénylő fertőzés volt bizonyítható. Ezen túlmenően kizárási kritériumnak számított a bármilyen eredetű idült hasmenés (pl. Crohn-betegség, irritábilis bél szindróma), a nem kontrollálható hányás, a súlyos dehidráció, bármely okú immundeficiens állapot vagy komorbiditás (pl. tüdőgyulladás, húgyúti infekció) fennállása, illetve a B. clausii-val szembeni allergia vagy más probiotikum egyidejű használata.

A beválasztási feltételeknek megfelelő résztvevők napi egy vagy két alkalommal kaptak B. clausii-t 5–7 napon keresztül, a gyermek életkorától és a hasmenés súlyosságától függően (5 ml-es ampulla, mely 2 milliárd B. clausii-spóra[O/C, SIN, N/R és T törzs] vizes oldatát tartalmazta).

Állapotfelmérésre a vizsgálatba belépéskor, majd a vizsgálati készítmény adagolásának megkezdése után 7 nappal került sor. A gyermek szülője vagy gondozója naplót vezetett a naponkénti székletürítések gyakoriságáról és jellemzőiről.

A biztonságossági elemzésekhez feljegyezték a nem kívánt hatások előfordulási gyakoriságát és súlyosságát, valamint azt, hogy hány résztvevő hagyott fel a probiotikum szedésével mellékhatások miatt.

A hatásossági elemzésekhez követték a hasmenés időtartamát, a naponkénti székürítések átlagos számát, valamint a bélrendszeri tünetek (pl. hányinger, hányás, hasi fájdalom) javulását.

Azt, hogy a gyermekek körében összességében milyen volt a B. clausii elfogadottsága a szülő vagy gondozó megítélése szerint, 4 pontos Likert-skála segítségével határozták meg.

Eredmények

A vizsgálatba összesen 3178 gyermeket vontak be (átlagéletkor 2 év) (ITT populáció), melyből 2916 felelt meg a vizsgálat követelményeinek (PP populáció). A B. clausii adását a gyermekek jól tolerálták, mellékhatás igen ritkán lépett fel (0,09%). A mellékhatások enyhék vagy közepes súlyosságúak voltak: hányás (kapcsolata a vizsgálati gyógyszerrel nem kimutatható), erythemás bőrkiütés (feltételezhetően nem kapcsolható a vizsgálati gyógyszerhez), illetve a széklet színének megváltozása (feltételezhetően a vizsgálati gyógyszerhez köthető). A protokoll szerinti betegcsoport (PP populáció) több mint felében (1535/2916; 52,6%) a hasmenés három napon belül megszűnt a B. clausii adásának megkezdése után, míg 7 nap alatt a betegek 86,9%-a tünetmentes lett. A hasmenés átlagos időtartamát tekintve nem mutatkozott szignifikáns különbség attól függően, hogy a hasmenés hátterében antibiotikum-kezelés (3,3±1,3 nap) vagy vírusfertőzés állt (3,4±1,3 nap). Hasonlóképpen abban sem mutatkozott különbség, ha mellé pre- vagy probiotikumtartalmú táplálékkiegészítő készítményt alkalmaztak (3,2±0,9 vs 3,4±1,3 nap). Abban a csoportban azonban, melynek tagjai kizárólag B. clausii adásában részesültek cinkpótlás nélkül, szignifikánsan rövidebb idő (3,3±1,3 nap) telt el a hasmenés megszűnéséig, mint abban a csoportban, ahol cinkpótlást is alkalmaztak (3,6±1,6 nap) vírusos eredetű hasmenéskor, míg AAD esetén a különbség nem volt statisztikailag szignifikáns. A B. clausii szignifikánsan csökkentette a naponkénti székürítések átlagos számát: a vizsgálatba belépéskor 5,2±2,0 értékről a vizsgálat végére 1,2±0,6 értékre. Ezzel egy időben a laza székletet ürítő gyermekek aránya is csökkent: a vizsgálatba belépéskor regisztrált 81,6%-ról a kezelési periódus végére 9,2%-ra. A hasmenéshez társuló egyéb tünetek, mint a hányinger, hányás, hasi fájdalom és puffadás is jelentősen csökkentek a vizsgálat során, elérvén a statisztikailag szignifikáns szintet (p<0,001) (kivéve AAD csoport hányinger esetén p=0,083).

A gyermekek körében kiváló volt a kezelés elfogadottsága, a törvényes képviselők 97,6%-a értékelte „jó”-nak vagy „kiválónak” a B. clausii-terápiát.

Értekezés

A B. clausii egy aerob, spóraformáló baktérium, mely képes gátolni a patogén ágensek növekedését a GI rendszerben. Ennek hátterében számos feltételezett hatás állhat, mint az immunrendszer stimulációja, különböző antimikrobás anyagok szintézise (pl. bacteriocinek és enzimek), illetve a bélflóra összetételének modulálása. A B. clausii a bélhomeosztázis támogatását feltételezhetően az egyéb előnyös tulajdonságokkal rendelkező mikrobák növekedésének támogatásával, ezenkívül a patogén ágensek, illetve azok gyulladáskeltő hatásának gátlásával fejti ki.

Az ebben a vizsgálatban is megállapított jó tolerálhatósági profil, illetve hatásosság konzisztens a korábbi vizsgálatok, illetve egy nem régen közzétett szisztematikus értékelés és metaanalízis eredményeivel.

Habár a vizsgálatnak vannak limitációi (pl. megfigyeléses vizsgálat, előre meghatározott kezelési stratégia hiánya, szülők általi naplózás) erőssége, hogy ez egy több központú, nagy mintaszámú vizsgálat volt, és így megbízható forrásként kezelhető a B. clausii mindennapiklinikai gyakorlatban való alkalmazását illetően.

Következtetések

A CODDLE vizsgálat tanúsága szerint a B. clausii jó biztonságossági és tolerálhatósági profil mellett alkalmazható gyermekek közösségben szerzett akut hasmenésének kezelésére, függetlenül attól, hogy a hasmenés antibiotikum-kezelés kapcsán vagy vírusfertőzés következtében jelentkezik-e.

Tartalmi összefoglaló.

Forrás: de Castro JA, et al. Bacillus clausii as adjunctive treatment for acute community-acquired diarrhea among Filipino children: a large-scale, multicenter, open-label study (CODDLE). Trop Dis Travel med Vacc. 2019;5:14–22.

Dr. Simonfalvi Ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés