hirdetés
hirdetés

124 milliárd támogatott gyógyszerekre

A támogatott gyógyszerek bruttó fogyasztói ára tavaly több mint 477,3 milliárd forint volt a Központ Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, derül ki a Világgazdaság összeállításából.

hirdetés

Ezekért a betegek összesen 124 milliárd forintot fizettek, míg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap Kezelő (NEAK) támogatása 352,7 milliárd forint volt, vagyis – a KSH adatai szerint – a készítmények árának valamivel több, mint a 71 százalékát tette ki, írja a Világgazdaság.

A betegek a gyógyszereiket mintegy 2376 patikában válthatták ki, ezek közül 2290 volt közforgalmú, és 76 kórházi. A KSH idei második negyedéves kiskereskedelmi adatai szerint gyógyszerre és gyógyászati cikkekre valamivel több, mint 126,5 milliárd forintot költöttünk. Havonta tízmilliárd forintot meghaladó összeget hagyunk a patikában – ezt az adatot korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte.

A támogatott gyógyszerkészítmények kapcsán elszámolt vények átlagos éves száma 140-150 millió darab.

A 65–69 éves korosztály költi a legtöbbet gyógyszerre, évente közel 16 milliárd forintot. Betegségcsoportok szerint a szív- és érrendszeri gyógyszerekért fizetünk legtöbbet, évente több mint 35 milliárd forintot.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés