Miért történik?

Trombózis véralvadásgátló terápia mellett

A mélyvénás trombózis után az ismételt trombózis prevenciója és a posttrombotikus szindróma (PTS) elkerülése a cél, azonban megesik, hogy a kezelés ellenére mégis kialakulnak vérrögök.

hirdetés

Mélyvénás trombózis után szakorvos által meghatározott ideig a beteg véralvadásgátló terápiában részesül a probléma ismételt kialakulásának megelőzése céljából. Az antikoagulánsok különböző utakon befolyásolják a véralvadás folyamatát. A kumarinok, vagyis a K-vitamin antagonisták, a véralvadást elősegítő K-vitamin hatását gátolják, a heparinok aktiválják a szervezet természetes alvadásgátló molekuláit (antithrombin III), miközben indirekt mód gátolják a vérrögök keletkezésében szerepet játszó anyagokét (Xa faktor, thrombin). Ezeken kívül az utóbbi években megjelentek az új típusú véralvadásgátlók (NOAC), melyek az aktív alvadási faktorokat már közvetlenül gátolják.

Azonban a legkorszerűbb szerek sem képesek 1 százalék alá vinni az újra kialakuló trombózis előfordulását, tehát teljes védelem nincs. Ennek oka, hogy még számos tényezőt nem ismerünk, amik trombózist okozhatnak, valamint vannak olyanok (pl. a NETs-nek nevezett fehérvérsejtekből származó faktor), amelyekre a bevált alvadásgátlók nem hatnak. A végleg tönkrement vénabillentyűkre új alvadék rakódhat rá, ez a fő oka annak, ha az antikoagulánsok szedése mellett új trombózis alakul ki. Mindezekkel még kapcsolatban lehet az alacsony compliance, aminek a minimalizálása elsődleges feladat – mondja prof. dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Véralvadásgátlás mellett trombózis?

Az említett antikoagulánsok bevált terápiának bizonyulnak a trombózis-prevenció terén, ám ennek ellenére előfordulhat, hogy a páciensnél mégis kialakulnak életveszélyes vérrögök. Ennek okai a következők lehetnek:

1. Nem megfelelő dózis, rossz, alacsony INR

A régebbi típusú készítményeknél rendszeres INR vizsgálat szükséges, melynek értéke a terápiában legtöbbször 2-3 közt ideális. Az ennél alacsonyabb érték azt jelzi, hogy még mindig fokozott a trombózis-készség, míg ha tartomány feletti, az a vérzéses szövődmények rizikóját növeli meg. Így rossz INR esetén mindenképp dózismódosítás – vagy más készítményre való áttérés- szükséges, hiszen ha így marad, akkor a terápia ellenére is kialakulhat újra trombózis.

2. Túl korán hagyta abba a kezelést

A véralvadásgátló terápiát előre meghatározott ideig szükséges alkalmazni, melynek során a kezelőorvos figyelembe veszi többek között az illető korát, egyéb betegségeit, esetleges trombofíliáját stb. A poszttrombotikus szindróma tünetei a trombózis után 5-8 évvel is jelentkezhetnek. A magas rizikójú betegeknél, akik életük legalább 80 százalékát INR 2,5-3 körül töltik, a szövődmény kialakulásának veszélye jelentősen csökken.

3. Nem figyelt az étel-és a gyógyszer kölcsönhatásokra

A régebbi típusú véralvadásgátlóknál fokozottan kell ügyelni, a más gyógyszerek (és táplálékkiegészítők, gyógynövények) egyidejű szedésére és a táplálkozásra. A magas K-vitamintartalmú ételek nagy mennyiségű és változó mértékben való bevitele ugyanis jelentősen befolyásolhatja a készítmény hatékonyságát. Ha valaki az egyik nap 2, a másik nap pl. 10 narancsot eszik, annál fennáll a veszélye annak, hogy ismét vérrögök alakulnak ki.

Néha minden igyekezet ellenére bekövetkezik

Sajnos előfordulhat, hogy a beteg minden utasítást betart, jó az INR is, mégis bekövetkezik a trombózis. Ekkor – ha a háttérben nincs daganat vagy egyéb trombózis-provokáló állapot –, az ok felderítetlen marad. A véralvadás folyamata igen bonyolult és több síkon mozog, valamint vannak még olyan területek, melyeket az orvostudomány még nem ismer, ezért előfordulhat, hogy a legnagyobb óvatosság ellenére is bekövetkezik a probléma –mondja Blaskó György, aki hozzáteszi, hogy szerencsére ez az esetek elhanyagolható százalékában fordul elő, és a legtöbbször kideríthető, miért is alakultak ki újból vérrögök.

(forrás: Trombózisközpont)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Az ördögcsáklya (Harpagophytum procumbens) Afrika-szerte népszerű és széles körben alkalmazott gyógynövény, nevét a jellegzetes formájú, karomszerű tüskékkel borított terméséről kapta.