hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

Zárult a projekt, élesben használják a gyógyszerészi gondozási irányelveket

Hétfőtől élesben folytatódik abban az 52 patikában zajló pilot-program, amelynek keretében a gyakorlatban is tesztelték a gyógyszerészi gondozással kapcsolatos irányelveket, és az ezeket támogató betegregisztrációs szoftvert. Amint a standardok és irányelvek a közlönyben is megjelennek, a rendszer minden patikára kiterjeszthető.

hirdetés

Az uniós támogatással megvalósuló, Betegellátók akkreditációja a biztonságos betegellátásért (Bella) elnevezésű programban hét kórház és három járóbeteg-szakellátó, míg a gyógyszerészet területén 52 patika vehetett részt és próbálhatta ki az ellátás színvonalát, biztonságát és hatékonyságát szolgáló, működést segítő standardokat, valamint a gyógyszerészet területén a már elkészített és kihirdetésre váró új gondozási irányelveket.  

A PharmaOnline érdeklődésére dr. Belicza Éva, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet szakértője, a BELLA program szakmai vezetője elmondta: lényegében már csak a jogszabályra várnak. A legújabb salátatörvény javaslat szerint a miniszter fogja kihirdetni a program során megalkotott és tesztelt működési standardokat, és később a miniszter adja majd át a programban részt vevők számára az akkreditációs igazolásokat is. Ami egyelőre nem tudható, az az, hogy a kormányzat akar-e az akkreditációhoz valamilyen elismerési rendszert kialakítani.

Belicza Éva szerint hétfőtől már élesben folytatódik a patikákban az eddig pilot-projektként futó gyógyszerészi gondozás. A gyógyszertárak már korábban bevonták a betegeket, s a tapasztalatok szerint mindez azért (is) hasznos, mert ma könnyebb bejutni egy patikába, mint egy orvoshoz, és a gyógyszerészek sokat segíthetnek a betegeknek azzal, hogy „rálátnak” a hozzájuk fordulók teljes gyógyszerszedésére.

A BELLA projekt keretében a gyógyszerészi gondozás alapelveit gyakorló gyógyszerészek dolgozták ki. Mindez hozzájárul a biztonságosabb gyógyszeralkalmazáshoz, ennek következtében elkerülhetőek azok a kockázatok, amelyek az együtt szedett gyógyszerek, az ellenkező hatású készítmények, vagy rosszul alkalmazott szerek következtében léphetnek fel.  Különösen az idősebb, krónikus betegek esetében jelenthez ez nagy segítséget, ám nem csak az interakciók kivédésében, a felesleges szerek elhagyásában segíthet a gyógyszerész. A program a tünetek korai felismerésével azt is elősegíti, hogy a betegeket időben orvoshoz irányítsák, ha az szükséges.

A gyógyszerészi gondozás keretében lehetőség van a többi közt a betegek vérnyomásának vagy vércukorszintjének ellenőrzése, egy elkülönített gondozási helyiségeben. A munkát a BEGONIA (BEteg GONdozás Informatikai Alapprogram) elnevezésű betegregisztrációs program támogatja. Korábban nem működött regisztrációs szoftver a gyógyszertárakban, így eddig a gyógyszerészek a hozzájuk fordulók panaszait, gyógyszerérzékenységét vagy a mellékhatásokat “fejben dokumentálták”. Az új program segítségével rögzíteni lehet a betegtől kapott válaszokat, és a BEGONIA ajánlást is ad a beteg gyógyszerelésére, az irányelvek alapján. Azt a gyógyszerész dönti el, hogy az ajánlást alkalmazza-e, de tapasztalatai alapján saját ajánlást is feltölthet a rendszerbe, és az ajánlásokat a gyógyszerész kinyomtatva át is adhatja a betegnek. A BEGONIA az együttműködő háziorvosokat is rögzíti, így a patikus levelet küldhet a beteg háziorvosának, ha azt indokoltnak tartja.

További információ:   www.bella-akkreditacio.hu

PharmaOnline
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés