hirdetés
hirdetés
2021. december. 09., csütörtök - Natália.
hirdetés

Zacher: Gyógyszert és alkoholt együtt ne!

A gyógyszer és az alkohol kombinációja mindenféle függőségtől mentes átlagembernél is gondot okozhat, mondja a Pénzcentrumnak Zacher Gábor.

Az alkohol kölcsönhatásba lép a gyógyszerekkel, amelyek sok esetben gátolják az alkohol lebomlását. Ebből lehetnek bonyodalmak, és ehhez nem is kell benyakalni egy üveg vodkát – mondta dr. Zacher Gábor toxikológus. A szakember szerint egyes antibiotikumok például leállítanak egy olyan enzimet, amelyre szükség lenne az alkohol lebontásához, és mivel nem tud tovább bomlani, ezért olyan tünetek jelentkezhetnek, mint például hányás, szédülés, magas vérnyomás.

Altatóra egyáltalán nem szabad inni, mert teljesen kiszámíthatatlanná válhat tőle az ember, és akár klinikai tüneteket is produkálhat. nagyon intenzíven felerősíti az alkohol hatását. Ugyanez a helyzet az epilepsziára szedett gyógyszerek esetében is. Azoknál a gyógyszereknél, amelynek fáradtság, álmosság lehet a mellékhatása, mint például az allergiagyógyszereknél, az alkohol felerősíti a hatást.

A fájdalomcsillapítók esetében nem okoz nagy galibát, ha alkohollal vegyítik – ha ibuprofen-tartalmú gyógyszerről van szó. Más esetben viszont szintén drasztikusan felerősödhet az alkohol hatása, és nem utolsó sorban májtoxikus hatású.

Összességében, annak, aki gyógyszert szed, érdemes kerülnie az alkoholt, még kis mennyiségben is.

(forrás: Pénzcentrum)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés