hirdetés
hirdetés
2022. január. 23., vasárnap - Zelma, Rajmund.
hirdetés

WHO-stratégia a vakcinák elosztására

Minden országot arra kért az Egészségügyi Világszervezet, hogy minél hamarabb csatlakozzanak a vakcinák globális elosztását szolgáló programhoz, és megállapították, kik kapják meg elsőként az oltóanyagot, írja a Liner.hu.

A WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus kijelentette, ha nem sikerül a legmagasabb kockázati kategóriába tartozó embereket egyszerre beoltani, akkor egyszerűen képtelenség lesz a globális gazdaságot helyreállítani. Tedros a WHO legutóbbi online konferenciáján elmondta, minden egyes ország lakosságának legveszélyeztetettebb 20 százalékát kell beoltani – vagyis a 65 év felettieket, a krónikus betegeket, valamint a frontvonalon küzdő egészségügyi dolgozókat – amint meglesznek az első bizonyítottan hatékony és biztonságos vakcinák.

A Covax Global Vaccines Facility elnevezésű programhoz a jelenleg 29 emberi tesztelési fázisnál tartó vakcinagyártóból már 9 csatlakozott. Eddig 92 ország csatlakozott, 80 pedig jelezte csatlakozási szándékát a programhoz, melynek kereteiben egységesen elosztanák a vakcina gyártásának és szétosztásának a költségeit is.

Dr. Tedros szerint két fázisban tervezik a vakcinákat szétosztani. Az első fázis során a programhoz csatlakozó országoknak egyenlő mértékben osztják szét a vakcinát, a globális kockázat elkerülése miatt, a második fázisban pedig az országok kockázati szintjét veszik figyelembe, írta a lap.

(forrás: Liner)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés