hirdetés
hirdetés
2022. december. 02., péntek - Melinda, Vivien.
hirdetés

WHO jelentés a globális hepatitisz-helyzetről

Világszerte mintegy 325 millió hepatitisz B- vagy hepatitisz C-fertőzött él; adekvát terápiában az érintettek csak mintegy 7-8 százaléka részesül.

hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése szerint világszerte mintegy 325 millió krónikus hepatitisz B- vagy hepatitisz C-fertőzött ember él. Annak ellenére, hogy mindkét betegség kezelhető, 2015-ben körülbelül 1,34 millió ember halt meg a fertőzések következtében. Ez a szám nagyjából a tuberkulózis és a HIV okozta halálozás számával egyezik meg; azonban míg a tuberkulózis és a HIV-fertőzés esetén a mortalitási tendencia csökkenő, addig a hepatitisz esetén a halálozások száma növekszik.

Közel 30 millió beteg Európában

A hepatitisz B-fertőzés Kelet-Ázsiában a legelterjedtebb; Kínában és az Indokínai-félszigeten a lakosság 6,4 százaléka fertőzött (115 millió főt jelentve). Európában a lakosságnak „csak” 1,5 százaléka érintett (ami 15 millió beteget jelent).

A hepatitisz C-fertőzöttség a Kelet-Mediterrán régióban ölti a legnagyobb méretet, ahol a lakosság 2,3 százaléka, mintegy 15 millió ember beteg. Európában a lakosság 1,5 százaléka, körülbelül 14 millió fő hepatitisz C-fertőzött.

A hepatitisz B-elleni védőoltás hatékonysága már tapasztalható

Pozitívumként értékelendő, hogy az újonnan diagnosztizált hepatitisz B megbetegedések száma csökken, elsősorban a vakcináció eredményeként. 2015-ben a világszerte megszülető gyermekek 84 százaléka már részesült a három oltásból álló hepatitisz B vírus elleni védőoltásban. Míg a vakcináció rutinná válása előtti időszakban az öt év alatti gyermekek részaránya az újonnan diagnosztizált betegek 4,7 százalékát tette ki, addig ez 2015-re 1,3 százalékra esett vissza. Hepatitisz C vírusfertőzés elleni vakcina jelenleg nem létezik.

Vannak gyógyszerek, de nem mindenki számára elérhetők

A hepatitisz B-fertőzés kezelése életen át tartó gyógyszeres terápiát tesz szükségessé. A WHO jelenleg a tenofovir hatóanyagot javasolja erre a célra. A hepatitisz C-fertőzés viszonylag rövid idő alatt, 2-3 hónap alatt kezelhető ún. direkt ható antivirális szerekkel (DAA). Ez utóbbi terápia ára országonként is jelentős eltéréseket mutat, de általánosságban véve csökkenő az ár-tendencia: míg Egyiptomban a három hónapos terápia ára 2015-ben 900 USD volt, mindez 2016-ra a generikus verseny eredményeként kevesebb, mint 200 USD-re csökkent. Napjainkban Pakisztánban ugyanez a kezelés mintegy 100 USD áron valósítható meg.

A WHO célkitűzései

A WHO GHSS (Global Health Sector Strategy) vírusos hepatitiszra vonatkozó célja az, hogy 2030-ra a hepatitisz B vagy -C fertőzések 90 százalékát diagnosztizálják, és a fertőzöttek 80 százalékát kezeljék. 2015-ben a hepatitisz B okozta fertőzések mindössze 9 százalékát, míg a hepatitisz C infekciók 20 százalékát diagnosztizálták, és a hepatitisz B-fertőzöttek mindössze 8 százaléka, míg a hepatitisz C-fertőzöttek 7 százaléka részesült terápiában.

(Forrás: WHO)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés