hirdetés
hirdetés
2022. december. 03., szombat - Ferenc, Olívia.
hirdetés

Von der Leyen: fel kell gyorsítani a koronavírus elleni oltásokat

Fel kell gyorsítani a koronavírus elleni vakcinációkat, mert kezd túlzottan eltérni a beoltottsági arány egyes uniós tagországokban, jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, az uniós parlament keddi, a portugál soros tanácselnökség feladatairól szóló vitában.

hirdetés

Az elnök elmondta, hogy véleménye szerint a legjobb döntés az volt, hogy az összes tagállam együtt lépett fel és közösen vásárolt vakcinát több gyógyszergyártótól, mivel a tagállamok saját erejükből képtelenek lettek volna szerződéséket kötni az oltóanyag gyártóktól, vagy teljesen lemaradtak volna beoltottság terén az egyes tagállamok mögött. Az unió és az vakcinagyártó vállalatok között megkötött szerződések keretében 2,3 milliárd dózis vakcina áll majd az EU rendelkezésére, amely bőven elég lesz az egész populációnak és a szomszédos illetve partnerországoknak is. Elmondta, hogy az EU létrehozta oltóanyag elosztó mechanizmusát abból a célból, hogy a COVAX vagy más eszközök révén ezekbe a régiókba is eljusson a vakcina. Ez nemcsak szolidaritás, de önös érdek is, csak így tudjuk leküzdeni a vírust.  Kitért arra is, hogy az EU túl fog jutnia kezdeti nehézségeken az oltóanyagok gyártási kapacitását és logisztikát illetően. Kiemelte: a határlezárások értelmetlenek, csak az egységes piac működését ássák alá.

Antonio Costa portugál miniszterelnök, a soros tanácselnökséget képviselve ismertette elnökségi programjának fő pontjait, és felhívta a figyelmet arra, hogy a legsürgetőbb ügyek a gazdasági helyreállítás és a járvány leküzdése mellett, továbbra is foglalkozni kell az olyan hosszú távú kihívásokkal, mint a klímaváltozás és a digitalizáció.

Gál Kinga az Fidesz-KDNP delegáció elnöke felszólalásában elmondta: ma az érdekli a polgárokat, hogy visszakapják a járvány előtti életüket, és ha ennek a beoltottság a feltétele, akkor jogos a kérdés: mikor lesz elegendő oltóanyag. Véleménye szerint megmagyarázhatalan, hogy míg az EU-n kívül millióan megkapták már az oltást, addig Európában meg hiány van a vakcinából. Mint mondta, ez megrendíti az uniós intézményekbe vetett bizalmat, pedig nagyon fontos hogy az EU visszaadja az emberek biztonságérzetét a járvánnyal, gazdasági válsággal és a migrációval kapcsolatos kihívásokkal szemben.

Ujhelyi István az MSZP európai parlamenti képviselője az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy kiemelt prioritást kell élveznie a portugál elnökség munkaprogramjában az Európai Egészségügyi Unió koncepciójának minél szélesebb körben történő megvalósítása, benne az egészségügyi ellátórendszerek minőségi kritériumainak megteremtésével, illetve a tagállami stressztesztek elvégzésével. Ehhez kapcsolódóan szükséges lesz az EU jövőjét tárgyaló konferencia keretében az olyan dogmatikus elvek esetleges átalakítását is asztalra tenni, mint az egészségügyi ellátás szervezésében biztosított kizárólagos tagállami hatáskör.

Cseh Katalin a Momentum uniós parlamenti képviselője felszólalásában elmondta, hogy az EU példát mutatott bátorságból és szolidaritásból, az éghajlatváltozás és az egészségügyi válság kapcsán is, viszont a tanács többször a probléma része, mint hogy segítené a megoldásokat.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés