hirdetés
hirdetés
2021. február. 25., csütörtök - Géza.
hirdetés

Vizsgálják a védőoltások kiterjeszthetőségét

A kormány jelenleg is vizsgálja, van-e lehetőség, illetve szükség arra, hogy újabb védőoltásokat vegyenek fel az államilag támogatott vakcinák közé – közli a Magyar Idők.

hirdetés

Hazánkban jelenleg tizenegy fertőző megbetegedés ellen kötelező, és ezzel együtt térítésmentes is a védőoltás. Ezek a tbc, a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs, a gyermekbénulás, a kanyaró, a mumpsz, a rubeola, a májgyulladást okozó hepatitis B, a Hib okozta gennyes agyhártyagyulladás, és a jellemzően az influenza következményeként kialakuló pneumococcus. Emellett a 7. osztályos lányok 2010 óta ingyenesen vehetik igénybe a HPV-oltást is, ha azt szüleik számukra igénylik.

A háziorvosok ugyanakkor több, ma még csak ajánlott védőoltás központi támogatását is szorgalmazták az elmúlt időben, így az agyhártyagyulladást okozó Meningococcus B típus elleni vakcináét, illetve a rotavírus és a bárányhimlő elleni oltásét, elsősorban az elkerülhető halálesetekre, illetve kórházi kezelésekre hivatkozva. A kormány jelenleg is vizsgálja, van-e lehetőség, illetve szükség arra, hogy újabb védőoltásokat vegyenek fel az államilag támogatott vakcinák közé. Erről Lázár János miniszter is beszélt a múlt heti Kormányinfón, jelezve: először annak a tisztázását tűzték ki célul, hogy az Európai Unió országaiban milyen védőoltások vannak, és azok hogyan férhetők hozzá, emlékeztet a lap.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés