hirdetés
hirdetés
2020. június. 02., kedd - Kármen, Anita.
hirdetés

Vitatják az alkoholfogyasztás szívvédő hatását

A kutatók több mint 50 korábbi tanulmány részleteit (összesen 260.000 résztvevővel) elemezték, amelyek alkoholfogyasztási szokásokat vizsgáltak.

hirdetés

Az elsődleges vizsgálatok azt találták, hogy bizonyos génállománnyal rendelkezők esetében a kisebb mennyiségű alkohol rendszeres fogyasztása valóban egészséges a szívműködésnek. A gének befolyásolják az alkohol lebontását, aminek hatékonysága csökkenti a mellékhatásokat (hányinger, arcpír). A kutatásban résztvevők többsége alacsony vérnyomással és testtömeg-indexszel rendelkezett, ami már önmagában 10%-kal csökkenti a szívbetegségek kialakulásának okát. A részletesebb eredmények változatlanul azt sugallják, hogy a ritkán bevitt nagy alkoholmennyiség ezen emberek számára egészségjavító hatású. Ugyanakkor a nagymennyiségű alkohol folyamatos fogyasztásának káros voltára vonatkozó megállapítások is megalapozottak. Hol húzódik akkor az a határ, ami alatt még egészségesnek minősül az alkoholfogyasztás?

A tanulmány szerzője, Juan Casas, az epidemiológia professzora elmondta, hogy a kismennyiségű alkohol bevitele a kis-közepes és nagy alkoholfogyasztók esetében is jótékony hatással van a szívre és az érrendszerre.

Az alkoholfogyasztással foglalkozó tanulmányok eredményei azonban gyakran megkérdőjelezhetőek, mivel nagy részük a fogyasztók beszámolói alapján készülnek, tehát kivétel nélkül szubjektív válaszokat tartalmaznak. Ezért döntöttek úgy a kutatók, hogy az eddig elkészült átfogó tanulmányokat egységesen vizsgálják.

Az összesített eredmények azt a nézetet erősítik meg, hogy a kis- és közepes alkoholfogyasztás nem feltétlenül egészséges a szív számára, bár a megállapítások akkor validálhatóak, ha a kísérleteket nagyobb csoporton megismétlik.

Nem szabad azonban elfelejteni azon kutatásokat sem, melyek igazolják, hogy a polifenolokat (antioxidáns) tartalmazó vörösbor bizonyítottan hasznos a szív-és érrendszeri betegségek enyhítésére. Ezért is kell kritikus szemmel tekinteni a tanulmányra.

Tóth Ilona
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés