hirdetés
hirdetés

Visszáru a patikában

A gyógyszer-nagykereskedők tevékenysége összetett. Nemcsak a kórházba, gyógyszertárakba szállítanak gyógyszereket, hanem visszafelé is, derült ki az M1 Kosár című műsorában.

hirdetés

A gyógyszertárból összegyűjtött dobozok a Recyclomed raktárába érkeznek, ahol mindegyiknek van egy kis rendszáma, és évekre nézve vissza tudják keresni, hogy melyik gyógyszertárból mennyi hulladékot vittek a raktárba –, mondta Miklós András, a Recyclomed ügyvezető igazgatója az M1 Kosár című műsorában.

A gyógyszergyártók tevékenységéhez hozzátartozik, hogy végigkövessék a pirulák útját is. Tehát a visszavitt gyógyszerek megsemmisítése is az ő feladatuk. „Nagyjából 100 literes űrtartalmú egy gógyszerhulladék-gyűjtő kartondoboz, hetente kéthetente kell cserélnünk őket” – mondta Varga Réka, a Rét gyógyszertár gyógyszerésze.

2017-től új rendelet szabályozza a lakossági gyógyszerellátás során keletkező hulladékgazdálkodási tevékenységeket. Továbbra is a patikákban veszik át a gyógyszereket, kenőcsöket, krémeket, de az injekciós tűket, fecskendőket, infúziós szerelékeket már nem tehetjük bele ezekbe a gyűjtőkbe. Ezeket a kórházak, szakrendelők veszik át.

„A gyógyszerek veszélyes hulladékok elsősorban abból a szempontból, hogyha a szemétbe kerülnek, akkor avatatlan kezekbe kerülhetnek, és veszélyes lehet abból a szempontból, hogy ha a folyóvizeinkbe jut, akkor mérgezéseket okoz” – magyarázta Feller Antal, a Hungaropharma igazgatója.

(forrás: M1 Kosár)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés