hirdetés
hirdetés
2021. március. 01., hétfő - Albin.
hirdetés

Vírusellenes terápiás lehetőségek a Covid-19-fertőzés kezelésére

A Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportja egy széles spektrumú antivirális gyógyszer kutatását, fejlesztését és klinikai vizsgálatát kezdte meg. Erről beszélt Keserű György Miklós gyógyszerkutató vegyész.

hirdetés

A Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportja március elején kapcsolódott be a Jakab Ferenc vezette Magyar Koronavírus-kutatási Akciócsoport munkájába azzal a feladattal, hogy gyógyszertervezési és gyógyszerkémiai tevékenységgel támogassa a Covid-19 elleni hazai védekezést. A kutatócsoportban egy rövid és egy hosszabb távú kutatási program indult, amelyek az új koronavírus-fertőzést okozó SARS-CoV-2 elleni terápiás lehetőségek kutatását tűzték ki célul. A járvány gyors kezelésére felmerülő lehetőségek közül a kutatócsoport egy széles spektrumú antivirális gyógyszer magyarországi kutatását, fejlesztését és klinikai vizsgálatát kezdte meg. A hatóanyag előállítására szolgáló eljárás kidolgozását követően a klinikai vizsgálatokra alkalmas gyógyszerkészítmény több hazai cég együttműködésében valósul meg. A klinikai kutatásokat a Kovács L. Gábor akadémikus vezette magyar HECRIN konzorcium végzi. A klinikai vizsgálatok célja a gyógyszerkészítmény hatékonyságának és biztonságosságának tudományos igényű igazolása Covid-19-fertőzésben. Amennyiben a vizsgálatok ezt megerősítik, a gyógyszerkészítmény már rövid távon a betegek rendelkezésére állhat.

A hosszabb távú kutatási program a SARS-CoV-2 szaporodásának specifikus gátlására irányul, amit úgy kívánnak elérni, hogy kikapcsolják a vírus szaporodásáért felelős egyik fő proteáz enzimet. Ennek érdekében a kutatócsoport új vegyületeket tervez, szintetizál és vizsgál a Semmelweis Egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem kutatóival közösen. A Gyógyszerkémiai Kutatócsoport nemzetközi együttműködésekben is részt vesz. A Barcelonai Egyetemmel a vírus elleni új gátlószerek számítógépes tervezésével foglalkoznak, amelyeket az Oxfordi Egyetem Moonshot kutatási programjában tesztelnek. A tervezést a kutatócsoport újonnan kifejlesztett, különleges molekulagyűjteménye is segíti, amelyet az angol Diamond Light Source részecskegyorsító szerkezetkutató munkacsoportja vizsgál. A kutatások eredményeképpen már több ígéretes vegyületet találtak, amelyek további fejlesztések kiindulópontjául szolgálhatnak.

Keserű György Miklós előadása, amely a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozatban hangzott el, alább tekinthető meg.

(forrás: Magyar Tudományos Akadémia )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés