hirdetés
hirdetés
2020. április. 06., hétfő - Vilmos, Bíborka.
hirdetés

Világszerte nő az inzulinigény

A globális diabétesz „epidémia” egyre nagyobb mennyiségű inzulin előállítását teszi szükségessé. 2030-ra az igények több, mint 20 százalékos emelkedésével számolnak.

hirdetés

Az 1-es típusú cukorbetegeknél az inzulin használatának szükségessége egyértelmű. A 2-es típusú cukorbetegeknél, a betegség előrehaladott állapotaiban, amikor az antidiabetikumok alkalmazása nem jár a kívánt eredménnyel, inzulin adagolására kerülhet sor.

Becslések alapján jelenleg világszerte körülbelül 406 millió 2-es típusú cukorbeteg él, a kalkulációk azt mutatják, hogy számuk 2030-ra 511 millióra emelkedik. A 2-es típusú diabéteszesek több, mint a fele három országban, Kínában (130 millió), Indiában (98 millió) és az Amerikai Egyesült Államokban (32 millió) él. 

Kevés gyártó, magas költségek

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

40 évvel ezelőtt az inzulin volt az első géntechnológiai módszerrel előállított gyógyszer. Napjainkra a géntechnológiával előállított inzulin-készítmények teljesen kiszorították az állati inzulinokat. Mivel géntechnológiai „gyártásról” van szó, az előállítható inzulin-mennyiségnek elméletileg nincs felső határa. Ezzel szemben a valós kép azt mutatja, hogy az előállítás költségei magasak, és világszerte csak három gyártó (Novo Nordisk, Sanofi és Eli Lilly) uralja a piacot.

Afrikában a legnagyobb a hiány

A szegényebb országokban sok beteg nem engedheti meg magának az inzulinos terápiát. Afrikában például hétszeres inzulinmennyiségre lenne szükség ahhoz, hogy valamennyi, arra rászoruló diabéteszest el tudjanak látni vele.

Növekvő inzulinigény

Nehezíti a helyzetet, hogy 2030-ra, a cukorbetegség egyre gyakoribbá válásával összefüggésben, világszerte az inzulin iránti igény további növekedésével kalkulálnak. A számítások alapján legalább 20 százalékos mértékben fog nőni az inzulinszükséglet.

Az inzulin iránti igényt jelentősen befolyásolja a jövőben az is, hogy mekkora HbA1C-célértéket jelölnek ki. Jelenleg a 2-es típusú cukorbetegek 7,4 százaléka részesül inzulinkezelésben. Amennyiben a HbA1C-célértéket a diabetológiai szempontból indokolható 7,0 százalékra redukálják, akkor már a 2-es típusú cukorbetegek 15,5 százaléka kellene, hogy inzulinkezelést kapjon.   

 

Forrás:

Lancet Diabetes Endocrinology

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés