hirdetés
hirdetés
2022. december. 02., péntek - Melinda, Vivien.
hirdetés

Vigyázat! Többen visszaélnek a dextrometorfánnal

A Német Gyógyszerészek Gyógyszerbizottsága (Arzneimittelkommission der Deutschen Apotheker; AMK) újra felhívta a figyelmet a dextrometorfánnal kapcsolatos visszaélésekre.

hirdetés

Az AMK figyelemfelhívásnak már van előzménye: az elmúlt hat évben a legtöbb, gyógyszeres visszaéléssel kapcsolatos jelentést a dextrometorfánnal kapcsolatban kapta a bizottság.

Vény nélkül kapható köhögéscsillapító

Dextrometorfános készítmények Európa számos országában, köztük Magyarországon is elérhetők vény nélküli forgalomban, különféle gyógyszerformákban. A köhögéscsillapító hatóanyag véletlenszerű vagy szándékos túladagolása során csökkent tudatosság, szédülés, ingerlékenység, zavarodottság, pszichotikus zavarok léphetnek fel, légzésdepresszió jelentkezhet, valamint hányás, hányinger alakulhat ki.

Akik több doboz dextrometorfános gyógyszert vásárolnának…

Dextromethorphan cough suppressant drug (antitussive) molecule. Skeletal formula. (Forrás: 123rf)
Dextromethorphan cough suppressant drug (antitussive) molecule. Skeletal formula. (Forrás: 123rf)

Az AMK információi alapján elsősorban fiatal férfiak keresnek a patikákban dextrometorfános szert, tipikusan kapszulás formában (Magyarországon kapszula gyógyszerformában nincs forgalomban dextrometorfános gyógyszer). Az interneten terjedő „receptek” alapján ugyanis 14 kapszulányi dextrometorfános gyógyszerből készíthető egy dextrometorfános „bomba”.

Az expediáló szakember számára feltűnő lehet, hogy a „betegek” egyáltalán nem szenvednek száraz köhögésben, miközben egyre gyakrabban mennek a gyógyszertárba, hogy beszerezhessék a dextrometorfánt. Jellemző az ügyeletes gyógyszertáraknál történő, hétvégi vagy éjszakai gyógyszerbeszerzés is.

Mint arról az AMK beszámol, ezek a „betegek” elutasítják a helyettesítő termékeket, nem tartanak igényt tanácsadásra, és számos esetben zavartan viselkednek.

Előfordul, hogy a dextrometorfánt a központi idegrendszerre depresszáns módon ható egyéb gyógyszerekkel, elsősorban H1-antihisztaminokkal együtt vásárolják meg. A H1-antihisztaminokkal való együttes adagolás egyrészt additív hatáshoz, másrészt a dextrometorfán okozta hányinger mérsékléséhez is vezethet.

Az AMK azt tanácsolja, hogy az expediálók – gyanús esetekben - kerüljék a dextrometorfán és a H1-antihisztaminok együttes kiadását.

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés