hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Vigyázat, a teknősök terjesztik a szalmonellát!

Mivel a kétéltűek és a hüllők hordozzák és terjesztik a szalmonellát, az USA Járványügyi Központja (CDC) óva inti a kisgyermekes családokat a teknősök tartásától.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Sokan azt hiszik, hogy szalmonellafertőzést csak bizonyos ételek elfogyasztásával lehet kapni. Tévednek.

A sokak által házi kedvencként tartott kétéltűek és hüllők is szerepet játszanak a szalmonella terjesztésében. Mivel a kór nemcsak az állatok megérintésével, hanem a szétporladt és levegőbe került székletdarabkákkal vagy az ivóvizük révén is terjed, különös óvatosság szükséges ezeknek az állatoknak a tartása során.

A CDC óva inti a kisgyermekes családokat

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_shalamov'>shalamov / 123RF Stock fotó</a>
Forrás: 123rf.com

A kétéltűek és hüllők jelentette veszély fokozott, ha – a fertőzésre különösen fogékony – kisgyermekek is vannak a családban. A teknősök, gyíkok, kígyók, békák és szalamandrák jelentette potenciális szalmonellaforrás ismeretében az Amerikai Egyesült Államok Járványügyi Központja (Centers for Disease Control and Prevention; CDC) nemrégiben felhívást tett közzé.

Tudva azt, hogy a valamennyi teknős, a méretétől és a tartásának a körülményeitől, azaz a szemmel látható tisztaságától vagy koszosságától függetlenül hordozhat és terjeszthet Salmonella baktériumokat, a CDC óva inti a kisgyermekes családokat a teknősök és egyéb hüllők tartásától.

Több száz szalmonellás eset

Az USA több államában is jelentettek humán szalmonella fertőzéses eseteket a teknősök tartásával összefüggésben. 2015-ben és 2016-ban több mint 200, a kisméretű teknősök otthoni tartásával kapcsolatban álló megbetegedést regisztrált a hatóság. Az esetek 41 százalékában a betegek 5 évnél fiatalabb korú gyermekek voltak. 

2017 márciusa és augusztusa között Salmonella agbeni törzs okozta megbetegedésekről számoltak be 13 államban, 33 esetben, amikből 16 beteg állapota kórházi ellátást tett szükségessé. Megjegyzendő, hogy a korábbi években már volt példa arra is, hogy a teknős terjesztette Salmonellafertőzés egy csecsemő halálához vezetett.

Tekintve azt, hogy a szalmonellás megbetegedésekre a leginkább a kisgyermekek és a gyengült immunrendszerű betegek fogékonyak, a kisméretű, a gyermekek által kézbe, esetleg szájba vehető méretű teknősök állatkereskedésekben való megjelenését, forgalmazását az USA-ban 1975-ben betiltotta az FDA. Azóta 4 inchnél (=10,16 cm) kisebb páncélú teknősök nem árusíthatók. Ennek ellenére a feketepiacon továbbra is forgalomban vannak a pici teknősök.

Ne ajándékozzon kígyót, békát kisgyermekes családnak!

A CDC néhány tippje a kétéltűek és hüllők tartására vonatkozóan:

  • Alapos kézmosás szükséges a kétéltűekkel, hüllőkkel való foglalkozás után.
  • Öt évnél fiatalabb gyermekek, gyengült immunrendszerűek, 65 évnél idősebbek ne vegyenek a kezükbe teknősöket!
  • A kétéltűek és hüllők mellett azok környezete (ivóvize, eledele, terráriumi eszközök stb.) szintén Salmonellafertőzött lehet; azok érintésére ugyanazok a szabályok érvényesek, mint magának az állatnak az érintésére.
  • A kétéltűek és hüllők a konyhától, az ételektől távol tartandók!
  • Az állatok és a terráriumuk tisztítása lehetőleg szabad térben történjen, ha ez nem lehetséges, egy külön, erre a célra fenntartott edényben (pl. lavór).
  •  Ne vásároljon 4 inchnél kisebb páncélú teknőst!
  • Ne fogjon be vadon élő állatokat otthoni tartásra, és ne engedjen el megunt háziállatokat a szabadban!

 

(Forrás: CDC)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés