hirdetés
hirdetés
2021. december. 09., csütörtök - Natália.
hirdetés

Vibráló kapszula

A rendszeres székrekedésben használt hashajtó gyógyszerek nem mindig hatásosak, és sok esetben mellékhatásuk is van. A közelmúltban egy új, gyógyszermentes megoldást ismertettek, a beépített motorral vibráló kapszulát, közli az OTSZ Online.

Az időnkénti vagy a szinte állandó szorulás nehezen kezelhető szövődményeket okozhat és jelentősen ronthatja az élet minőségét. E rossz, sőt akár veszélyes állapot kezelésére alkalmazott hashajtókkal – a nemzetközi statisztikák tanúsága szerint – az azokat szedő emberek fele elégedetlen.

Az emésztőrendszer és az anyagcsere betegségeivel foglalkozó nemzetközi konferencián, a Digestive Disease Week-en Chicagóban idén a legnagyobb feltünést a székrekedés gyógyítására alkalmas, vibráló kapszula bemutatása keltette.

“Ez jó példája az innovativ gondolkodásnak. A páciens lenyeli a kapszulát, ami nem szívódik fel, tehát a székrekedés kezelésére eddig alkalmazott gyógyszerekkel ellentétben nincs is mellékhatása“, ismertette a készítményt Yishai Ron, a Tel Aviv Souransky Medical Center professzora, a kapszulát kidolgozó munkacsoport vezetője.

A kapszula parányi érzékelőt és vibrációs mechanizmust tartalmaz. Egy külső transzmitter percenként három impulzust hoz létre, akkortól amikortól a kapszula a vastagbélbe ért és ez az ingerlés 6-8 órán át tart.

Az eddigi megfigyelés 28, többségében nőbetegen történt, a median életkor 47 év volt. A vizsgálat előtt két hétig a székrekedéses betegek semmilyen hashajtót nem vettek be. A következő két hétben hetenként nyeltek  le két kapszulát és gondosan vezették a bélműködésre vonatkozó naplót.

A 28 betegből 26 fejezte be a vizsgálatot. A listából kieső két betegből egyik hasi fájdalmat, hasmenést és fokozott szélképződést panaszolt, a másik a kapszula bevétele után a hasfalban tapasztalt időnként izomrángást.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés