hirdetés
hirdetés
2022. december. 08., csütörtök - Mária.
hirdetés

Veteriner féregűzőből humán gyógyszer

Az állatgyógyászatban féregűzőként alkalmazott ivermektin hatásosan elpusztítja a fejtetveket, sőt a rozácea kezelésére is eredményesen használható. Az USA-ban és Európa néhány országában már engedélyezett ilyen javallattal humán gyógyszerként.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Az ivermektint félszintetikus úton, a Streptomyces avermitilis fermentációs termékeiből nyert, széles hatásspektrumú féregűzőként ható avermektin vegyületcsaládból állítják elő.A hatóanyagot korábban kizárólag az állatgyógyászatban, a fonálféreg okozta fertőzések kezelésében alkalmazták. Hazánkban is forgalomban vannak az ivermektin 0,1 százalékos koncentrációjú, spot on (rácsepegtetés) formában alkalmazott készítményei, amik fonalférgek vagy külső élősködők okozta fertőzések kezelésére alkalmazhatók kisrágcsálók, díszmadarak, galambok, nyulak, kígyók és gyíkok esetében.

 

Ivermektin humán tetűirtóként

Két véletlen besorolásos, kettős vak, placebokontrollos humán vizsgálatban az ivermektin eredményesnek bizonyult a fejtetvesség kezelésében. A vizsgálatokba 765, félévesnél idősebb gyermeket vontak be, akik a vizsgálatot megelőzően nem részesültek tetűirtó kezelésben. Az ivermektint 0,5 százalékban tartalmazó krémet, illetve a kontroll kezelésként szolgáló vivőanyagot csak egyetlen alkalommal kellett a hajas fejbőrre kenni, és a tíz perces hatásidőt kivárni. Az ivermektin-kezelésben részesültek 95 százaléka már a kezelést követő első napon parazitamentes volt, szemben a kontrollcsoportbeli 31 százalékkal. Hét nap után az ivermektin ágán 85 százalék, két hét elteltével 74 százalék volt a tetűmentes betegek aránya, míg a kontrollcsoportban ugyanez az arány 21, illetve 18 százaléknak bizonyult. Mellékhatások (bőr- és szemirritáció) 1 százalékos gyakorisággal jelentkeztek, ami nem tér el a kontrollcsoportbeli aránytól. Egyszerű alkalmazása, hatásossága és jó tolerálhatósága a fejtetű terápiájának fontos szereplőjévé teheti az ivermektint – vonták le a következtetést a kutatók.

 

Megoszlanak a vélemények

A klinikai vizsgálatok alapján az FDA 2012 februárjában engedélyezte az ivermektin topikális készítményének (Sklice®; 0,5% ivermektin krém; Sanofi Pasteur) forgalomba hozatalát a hat hónapos kort betöltött gyermekek és a felnőttek fejtetvességének kezelésére. Európában ezzel szemben megosztja a szakembereket a humán alkalmazás kérdése. A jelenleg első vonalbeli szerként alkalmazott piretroid típusú tetűirtó szerekkel (pl. permetrin) szembeni rezisztencia folyamatosan nő, ami egyfelől előmozdíthatja az ivermektin mint terápiás alternatíva térnyerését, mások viszont – ugyanezen megfontolásból – úgy érvelnek, hogy az ivermektint tartalék terápiás opcióként kell megtartani, hogy vele szemben ne alakulhasson ki jelentős mértékű rezisztencia (ahogy az már számos más endo- és ektoparazita elleni hatóanyag széles körű alkalmazása során bekövetkezett).

 

Ivermektin a humán rozácea kezelésére

Miközben a rozáceás betegek aránya (világviszonylatban 3 százalék körüli) összevethető a diabéteszesekével, a gyakran stigmatizáló betegséget – a németországi Dermofarmáciai Társaság (Gesellschaft für Dermopharmazie, GD) irányelve alapján – gyakran egyáltalán nem vagy nem megfelelően kezelik. A krónikus bőrbetegség oka nem teljesen tisztázott – valószínűsíthető, hogy a rozácea hátterében az érfalak instabilitása, lokális gyulladás vagy az immunrendszer zavara áll. Egy, a Journal of Medical Microbiology folyóiratban publikált cikk alapján a rozácea kiváltó oka a szőrtüszőatkák (Demodex atkák) és az atkákban élő baktériumok (Bacillus oleronius) megtelepedése. Míg az egészséges emberek arcán négyzetcentiméterenként egy-két szőrtüszőatka található, addig a rozáceásoknál ez a szám tízszer nagyobb. A Demodex-atka-elméletet alátámasztani látszik, hogy a parazitaellenes ivermektin külsőleges alkalmazása eredményesen csökkenti a rozácea tüneteit. Az Egyesült Államokban már forgalomban lévő, 10 mg/g ivermektint tartalmazó krém rövidesen Németországban is forgalomba kerül.

A rozácea terápiás spektruma a lézerkezeléseket, a lokálisan alkalmazott metronidazolt és azelainsavat, valamint – súlyosabb esetekben – a szisztémásan alkalmazott izotretinoint és doxiciklint foglalja magába. A topikális glükokortikoidok kontraindikáltak.
Nemrég Európa egyes országaiban (pl. Ausztria, Németország) az alfa-2-receptor-agonista brimonidinnel bővült a rozácea-ellenes gyógyszerpaletta, ami elsősorban a bőrbetegség okozta érelváltozások kezelésében tűnik eredményesnek.

A döntés alapjául három III. fázisú, 2300 beteg bevonásával végzett tanulmány szolgál. Az 1%-os ivermektin-tartalmú krémmel végzett 12 hetes kezelés a betegek 38 százalékánál eredményesnek bizonyult, szemben a placebocsoportbeli 12 százalékos állapotjavulási aránnyal (egy másik vizsgálatban ugyanezek az arányok 40 és 19 százalék voltak). Az 1%-os ivermektinkrém és a 0,75%-os metronidazolkrém összehasonlító vizsgálata szerint az ivermektin 16 héten át tartó alkalmazása 83, míg a metronidazol csak 73 százalékkal csökkenti a gyulladásos léziók számát. Az ivermektin-kezelés mellékhatásai jellemzően a helyi irritációra visszavezethető bőrpanaszok (égő érzés, bőrszárazság).

Az FDA után a német Szövetségi Gyógyszerügyi és Orvostechnikai Intézet (BfArM, Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte) is engedélyezte az ivermektin krémet (Soolantra®) a felnőtt betegek papulopustulosus, gyulladásos lézióinak kezelésére. A készítmény  maximum négy hónapon keresztül alkalmazható (de ha három hónap alatt nem vezet eredményre, a kezelést meg kell szakítani). In vitro adatok alapján az ivermektint a CYP3A4 izoenzim metabolizálja, így azol típusú antimikotikumokkal és HIV-proteázgátlókkal való együttes alkalmazása különös odafigyelést igényel. A bőrfelszínen alkalmazott krémből minimális mennyiség szívódik fel a szisztémás keringésbe.

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés