hirdetés
hirdetés
2020. június. 02., kedd - Kármen, Anita.
hirdetés

Veszélyesebb a heroinnál is

A 24.hu összeállításából kiderül, hogy 2013 és 2014 között az Egyesült Államokban több mint négyszeresére nőtt a rendőrség által lefoglalt fentanyl mennyisége, a droggal kapcsolatos halálesetek száma pedig nyolcvan százalékkal nőtt.

hirdetés

A fentanylt a hatvanas években fejlesztették ki végső stádiumban lévő rákbetegeknek, akik annyira hozzászoktak a fájdalomcsillapítókhoz, hogy egy normál gyógyszer hatását meg sem érzik. Bár már hetvenes években is történtek visszaélések a szerrel, a kilencvenes években kezdődött el az a folyamat, ami a mai helyzethez vezetett – írja összeállításában a 24.hu.

A nagy gyógyszercégek akkoriban kezdték el az ópiát alapú fájdalomcsillapítók terjesztését. Az orvosokkal elhitették, hogy ezek biztonságos szerek, nem okoznak függőséget, így ők elkezdték gondolkodás nélkül felírni a betegeiknek. Ez oda vezetett, hogy 2003-ra a húsz és huszonöt év közötti amerikai fiataloknak húsz százaléka élt vissza fájdalomcsillapítókkal, mert kisebb-nagyobb mértékben függőkké váltak. Egy évtizeddel korábban ez az arány még csak hét százalék volt.

A kormány közbeavatkozott, megszigorította a fájdalomcsillapítók felírásának szabályait. Azokról azonban elfeledkeztek, akik már rászoktak a gyógyszerekre. Ők receptek híján más megoldást kerestek, és az egyetlen alternatívaként a dílerek heroinját választották. Az intravénás heroinhasználók negyven százaléka kezdte kábítószeres karrierjét receptre felírt fájdalomcsillapítókkal. A fentanyl csak a következő, de korántsem az utolsó lépés ezen az úton. A szernek léteznek még pusztítóbb mutációi, mint például a sufentanil, ami nyolcszor, vagy a carfentanil, ami százszor erősebb a fentanylnál. Utóbbi tízezerszer erősebb a morfiumnál.

Akik fentanyllal adagolják túl magukat, ritkán ússzák meg élve. Az ópiátok túladagolásának kezelésére létezik egy gyógyszer, a Narcan. Egy fentanylos esetben legalább kétszer akkora mennyiség kell belőle, mint egy heroinosnál. Ha a mentők nem tudják, hogy melyik szer hatását próbálják ellensúlyozni, csak a szerencsén múlik, hogy megfelelő dózisú ellenszert használnak.

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés